Naistinki ja Mikkelin Oppilaitoskiinteistöt Oy hallinnoivat kaupunkikonsernin kiinteistöliiketoimintaa

Tuma-talo.

Vuoden 2022 aikana julkaistu kaupungin konserniyhtiöiden juttusarja päättyy Naistingin ja Mikkelin Oppilaitoskiinteistöt Oy:n tuoreimpiin kuulumisiin. Haastattelimme molempien yhtiöiden toimitusjohtajaa Kyösti Ylijokea.

Kiinteistökehitys Naistinki Oy on Mikkelin kaupungin omistama, toimitiloihin erikoistunut yhtiö. Naistinki omistaa, hallinnoi, kehittää ja vuokraa liike- ja teollisuustiloja pääasiassa yksityisten yritysten käyttöön.

Kulunut vuosi Naistingilla on sujunut työn täyteisenä. Toimitusjohtaja Kyösti Ylijoen mukaan vuoden 2023 suunnittelu on ollut haastavaa varsinkin sähkön ja energian hintojen nousun vuoksi. Myöskään pääomakuluja ei täysin voi ennustaa.

 – Investoinnit Naistingilla ovat sujuneet mallikkaasti ja suunnitelmien mukaan, mutta ensi vuosi on vielä avoin investointien osalta. Olemme varautuneet kymmenellä miljoonalla eurolla, mutta inflaatio voi vaikeuttaa asioita. Ensi vuoden korjaustoiminta pidetään mahdollisimman vähäisenä, eli tehdään vain välttämätön; näin kompensoimme kustannuspainetta, Ylijoki sanoo.

Naistingilla on vuokralaisina muun muassa Etelä-Savon Energia Oy, Mikkelin vesilaitos sekä merkittäviä eri alojen teollisuusyrityksiä, joista esimerkkeinä Mölnlycke Health Care Oy, Insinööritoimisto Rejlers Finland Oy, Environics Oy ja Savosolar Oyj. Pienempiä vuokralaisia ovat esimerkiksi Mikkelin kauppahallin yritykset ja satamakioskin kesäkahvila. Kustannus- ja säästöpaineet koskevat kaikkia.

– Kiinteistöalalla on mietittävä ratkaisuja, joilla saadaan lämmön ja energian kulutusta maltilliseksi. Se on tällä hetkellä tärkeää. Kaikessa täytyy silti muistaa, että kiinteistöala on liiketoimintana pitkäkestoista, vuosikin on lyhyt aika.

Naistingin kiinteistöistä kysyntää on ollut etenkin hallitiloilla.

– Tällä hetkellä meillä ei ole yhtään hallitilaa vapaana. Toimistopuolen tilanne on toisenlainen, siellä on jopa ylitarjontaa. Tämä johtuu siitä, että toimiston käyttäjien määrä on vähentynyt, etenkin julkishallinnon tehtävissä, Ylijoki kertoo.

Kaupungin muiden konserniyhtiöiden ja emokaupungin kanssa Naistingin yhteistyö on läheistä ja toimivaa.

– Tieto kaupunkikonsernin sisällä kulkee mielestäni hyvin. Me Naistingilta emme ole kaikkien kanssa ihan joka viikko tekemisissä, mutta olemme aina hyvin saavutettavissa, emmekä ole myöskään paikkariippuvaisia.

Oppilaitoskiinteistöt läheisessä yhteistyössä Esedun kanssa

Mikkelin Oppilaitoskiinteistöt Oy:n toimialana on rakennuttaa, omistaa ja ylläpitää koulutukseen sekä opetukseen tarkoitettuja rakennuksia. Yhtiö omistaa useimmat Etelä-Savon ammattiopiston eli Esedun Mikkelissä sijaitsevista koulurakennuksista. Esedu on myös yhtiön suurin vuokralainen.

– Oppilaitoskiinteistöjen ydintehtävä on aktiivinen kumppanuus Esedun kanssa. Huolehdimme siitä, että tilat ovat kilpailukykyiset, asianmukaiset ja turvalliset, Kyösti Ylijoki kertoo.

Kun Esedu on joskus luopunut omista tiloistaan, on tiloille haluttu löytää jatkokäyttäjiä.

– Aika hyvin uusien käyttäjien löytymisessä on onnistuttu yhteistyössä Esedun kanssa. Tässä on hyvä esimerkki hyvästä konserniyhtiöiden välisestä yhteistyöstä. Vapautuvat tilat ovat usein sellaisia, että ne asettavat tiettyjä ehtoja yritystoiminnalle. Esimerkiksi hallitilaa Esedulta ei juurikaan ole viime vuosina vapautunut. Iso metallipajan tila vapautui Otavankadun kiinteistöstä, siihen sijoittui kamppailuinstituutti, kun Wisa-areena kaupungista lopetettiin. Mutta jos ajatellaan vaikkapa Esedun keittiöresursseja, on luontevaa, että sellaisiin tiloihin jatkokäyttäjäksi sijoittuu catering- ja ravintola-alan toimijoita.

Naistingin ja Oppilaitoskiinteistöjen ohella Kyösti Ylijoki on viiden muunkin yhtiön toimitusjohtaja. Aika riittää kuitenkin kaikkeen hallituskokousten rytmiä viilaamalla ja delegoimalla töitä. Aktiivinen ja hyvä henkilöstö saakin toimitusjohtajalta paljon kiitosta.

– Meillä on aivan mahtava henkilöstö, joten pystyn jakamaan vastuuta eri tehtävissä, Ylijoki kiittelee.

Ennen nykyisiä pestejään Ylijoki johti vuoteen 2015 asti entistä kehitysyhtiö Misetiä, joka yhdistyi Miktechin kanssa muodostaen MikseiMikkelin.

– Nythän minä vasta olen ensimmäistä kertaa koulutustani vastaavassa tehtävässä. Teemme yhtiössä hommia hyvässä hengessä ja tehokkaasti, parhaamme mukaan asiakkaitamme palvellen, Ylijoki päättää.

Kuva: Jere Lauha

Konserniyhtiöistä viestiminen on ollut yksi Mikkelin kaupungin viestinnän vuoden 2022 painopistealueista. Vuoden aikana olemme julkaisemme kuukausittain konserniyhtiöistä kertovan artikkelin verkkosivuillamme.

Tutustu juttusarjan muihin artikkeleihin
Kehityksen kelkasta ei pidä pudota – Kaupungin konserniyhtiö Esedu panostaa hiilineutraaliuteen
Etelä-Savon Energia jatkaa kehitystään ympäristöä säästävän energiantuotannon edelläkävijänä
Ei mikään kaatopaikka – Metsäsairilassa tehdään monipuolista jäte-, lajittelu- ja kierrätyskeskustyötä
Kehitysyhtiö Miksei kuuntelee yrittäjiä ja pyrkii luomaan elinvoimaa
Asukas tekee asunnosta kodin – Mikalo Oy on tarjonnut ja ylläpitänyt vuokra-asuntoja jo 50 vuotta
Mikkelin ravirata valmistautuu päätapahtumaansa St Micheliin
MOAS tarjoaa hyvää opiskelija-asumista Mikkelissä
Asumisoikeusasuminen yhdistää omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet
Esedu kouluttaa työelämän osaajia sekä kantaa vastuunsa alueen elinvoimasta