Kulttuurinen merkkitapaus Mikaelissa – Kalevi Ahon sinfonian kantaesitys soi torstaina 8.2.

Mikaeli.

Torstaina 8.2. kello 18 Mikkelissä koetaan kulttuurinen merkkitapaus, kun Kalevi Ahon sinfonia saa kantaesityksensä Mikaelissa Saimaa Sinfonietta – Juhlan aika -konsertissa.

Kalevi Aho on yksi maamme merkittävimmistä ja kansainvälisesti arvostetuimmista nykysäveltäjistä. Uusi sinfonia – järjestysnumeroltaan 18 – on sävelletty nimenomaan Saimaa Sinfonietalle. Kapellimestarina toimii Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestari Erkki Lasonpalo. Konsertin solistinumerosta vastaa suomalaisten pianistien eturiviin jo pitkään kuulunut Olli Mustonen.

Säveltäjä Kalevi Aho juhlii tänä vuonna 75-vuotissyntymäpäiviään. Suomen orkesterit huomioivat säveltäjän merkkivuoden vuoden mittaan esittämällä Ahon teoksia. Juhlavuoden merkittävin yksittäinen tapahtuma koetaan Mikkelissä, kun Ahon sinfonia numero 18 saa kantaesityksensä Mikaelissa.

Sinfonian syntyyn on vaikuttanut painostava maailmanpoliittinen tilanne. Teoksessa merkittävässä roolissa ovat lyömäsoittimet ja erikoisuutena on rumpusetti, jota ei usein orkesterin osana kuulla. Sinfonia on muutoinkin uutta ja erilaista Ahoa, sisältäen esimerkiksi jopa minimalismia lähestyviä osia.

Konserttikokonaisuuden kruunaa Olli Mustosen esittämä Beethovenin 3. pianokonsertto c-molli. Mustonen on pitkän ja menestyksekkään uransa aikana perehtynyt erityisesti juuri Beethovenin musiikkiin. Pianokonsertto numero 3 ei ole monista konsertoista poiketen niinkään solistinen briljeerauskenttä vaan pikemminkin sinfoninen konsertto pianolle ja orkesterille.

Yleisradio tallentaa konsertin radiota varten. Konsertti ja siihen liittyvät haastattelut julkaistaan Ylen kanavissa 9.3.2024 osana Kalevi Ahon juhlavuoden huomioimista.

Linkki: Liput konserttiin

Kuva: Mikko Mäkeläinen