Asuminen ja ympäristö

Rakennetun ympäristön valvonta

RAKENNETUN YMPÄRISTÖN VALVONTA

Rakentamislain mukaan rakennuksen haltijan on pidettävä rakennuksen ympäristö rakentamisluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa. Rakennuksen haltija ei saa käyttää tonttia tai rakennuspaikkaa niin, että sen rakentamisluvassa istutettaviksi osoitetut alueet, leikkipaikat tai oleskelualueet taikka muut asumisviihtyisyyteen vaikuttavat alueet supistuvat. Kiinteistön omistajan on huolehdittava, että rakentamisluvassa osoitetut ja hälytysajoneuvoja tai huoltoajoa varten tarkoitetut kulkuyhteydet säilytetään ajokelpoisina. (RakL 142.1 §)

Rakennuksen omistajan ja haltijan on osaltaan järjestettävä ulkona tapahtuva varastointi niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa eikä häiritse ympäröivää asutusta. (RakL 143.1 §)

Asemakaava-aluetta ei saa käyttää häiriötä aiheuttavaan tai ympäristöä rumentavaan varastointiin eikä pitkäaikaiseen tai laajaan tavaroiden ulkosäilytykseen, jollei asemakaavasta muuta johdu. (RakL 143.2 §)

Jos rakennus on osaksi tai kokonaan tuhoutunut, rakennustyö jätetty kesken tai rakennuksen käyttämisestä on luovuttu, kiinteistön omistajan on saatettava rakennuspaikka ympäristöineen sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna terveellisyyttä tai turvallisuutta eikä rumenna ympäristöä. Rakennus on suojattava säältä ja mahdolliselta vahingonteolta. (RakL 145 §)

Mikkelin kaupungin rakennusjärjestyksen (2025) mukaan:

  • Rakennus ympäristöineen on pidettävä jatkuvasti siistissä kunnossa. Rakennusta ei saa päästä rapistumaan korjauskelvottomaksi. Kaavassa tai rakennussuojelulain nojalla suojeltua rakennusta ei saa muuttaa tai käyttää niin, että rakennuksen kaupunkikuvallinen tai historiallinen arvo vähenee
  • Käyttämättömät rakennukset on suojattava niin, etteivät asiattomat pääse niihin sisälle. Käytöstä poistetut kaivot on poistettava tai täytettävä.
  • Kaupunkitilasta tulee poistaa ilkivallan jäljet viipymättä.
  • Rakennuspaikkaa ei saa käyttää sellaiseen varastointiin, joka rumentaa ympäristöä tai aiheuttaa haittaa naapureille. Ympäristöön olennaisesti vaikuttava ulkovarastointi, jätesäiliöt ja vastaavat rakennelmat on tarvittaessa suojattava istutuksin tai aidalla.
  • Rakennusvalvontaviranomainen voi tarvittaessa järjestää kaupunginosa- tai aluekohtaisia tarkastuksia rakennetun ympäristön valvomiseksi. Tarkastuksen yhteydessä havaitut puutteet kirjataan ja ryhdytään asian vaatimiin toimenpiteisiin. Rakennusviranomainen voi antaa kiinteistön haltijalle tai muulle vastuutaholle velvoittavan päätöksen asian korjaamiseksi.
Ilmoitus havaitusta epäkohdasta

Rakennetun ympäristön epäsiisteydestä tai muusta epäkohdasta voi ilmoittaa rakennusvalvontaan kirjallisesti. Nimettömiä ilmoituksia ei käsitellä. Asiasta tulee julkinen, kun ilmoitus on saapunut rakennusvalvontaan.

Voit tehdä ilmoituksen sähköisesti tällä lomakkeella .
Ilmoituksesta tulee ilmetä:

  • ilmoittajan yhteystiedot
  • havaitun epäkohdan sijainti (kiinteistötunnus, osoite tms.), liitä tarvittaessa karttaliite
  • havaitun epäkohdan kuvaus.