Asuminen ja ympäristö

Rakentamislupa

Syksyllä 2023 avattu Rakentajan opas auttaa rakentamisen eri vaiheissa. Sivustolla on kerrottu kattavasti mm. rakennusprosessin eteneminen ja vaiheittain tarvittavat liitteet.

Rakentamislupa

Rakentamista ohjaava maankäyttö- ja rakennuslaki vaihtui vuoden 2025 alusta rakentamislaiksi. Rakentamislaki toi mukanaan useita muutoksia.
Uutta lakia sovelletaan vain 1.1.2025 alkaen vireille jätetyissä lupahakemuksissa ja niihin liittyvässä rakennustyön aikaisessa valvonnassa. Ennen tätä ajankohtaa vireille tulleissa hankkeissa sovelletaan maankäyttö- ja rakentamislakia, jonka nimi muuttui 1.1.2025 alkaen alueidenkäyttölaiksi.

Rakennusluvan ja toimenpideluvan sijaan on vain yksi lupamuoto, rakentamislupa.
Jatkossa kaikki lupaa vaativat rakennustoimenpiteet haetaan rakentamislupina. Rakennushankkeeseen ryhtyvä voi hakea halutessaan rakentamisluvan kahdessa eri osassa sijoittamisen ja toteuttamisen lupaharkinnan osalta, jos hankkeen sijoittamisen mahdollisuus halutaan varmistaa ennen lopullisten pääpiirustusten laadintaa. Rakentamislupa tulee hakea ja rakentaminen aloittaa sijoittamisluvan voimassaollessa.

Lupa on haettava ennen työhön ryhtymistä. Rakentamisluvan tarve perustuu Rakentamislakiin.

Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa, jos kohde on:

1) asuinrakennus; Asuinrakennuksen rakentaminen on aina luvanvarainen, vaikka se olisi pienempi kuin 30 m2. Asuin-, majoitus- ja työtiloista annetun ympäristöministeriön asetuksen (631/2024) 2 §:n mukaan asuinhuoneistolla eli asunnolla tarkoitetaan keittiöllä, keittokomerolla tai keittotilalla varustettua yhden asuinhuoneen tai useampia asuinhuoneita käsittävää, pysyvään asumiseen vakituisen asuinrakennuksen ja vapaa-ajan asumiseen tarkoitettua lomarakennuksen kokonaisuutta, jolla on oma välitön sisäänkäyntinsä. Käytännössä asuin- ja talousrakennuksen erottaa toisistaan hellan olemassaolo.

2) kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus

3) kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos

4) yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä lukuun ottamatta enintään kolme kuukautta paikallaan pidettävää tapahtumarakennetta; (19.12.2024/897). Esimerkiksi kesäajan yli 3 kk:n paikallaan pysytettävät toriteltat tulevat jatkossa luvanvaraisiksi, jos sellaisessa voi oleskella yhtä aikaa vähintään viisi henkilöä.

5) vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu

6) vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite

7) energiakaivo

8) erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.

Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa myös, jos rakentamisella on vähäistä merkittävämpää vaikutusta alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin, rakentaminen edellyttää viranomaisvalvontaa olennaisten teknisten vaatimusten toteutumisen varmistamiseksi tai rakennusvalvonnan on tarpeen valvoa rakennuskohteen rakentamista yleisen edun kannalta.

Rakentamislupa tarvitaan myös sellaiseen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, sekä rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Rakennuskohdetta korjattaessa rakentamislupa tarvitaan, jos korjaus kohdistuu vähäistä merkittävämmässä määrin toimenpidealueessa todetun terveyshaitan poistamiseen, toimenpidealueen kantava rakenne on vaurioitunut tai korjaustoimenpiteet voivat vaarantaa rakennuskohteen terveellisyyden ja turvallisuuden taikka korjaamisella on merkittävää vaikutusta kaupunkikuvaan, maisemaan tai kulttuuriperintöön. Rakentamislupa tarvitaan myös korjaamiseen, joka kohdistuu rakennuskohteen olennaisiin ominaispiirteisiin. Rakentamislupa tarvitaan aina, jos:

1) korjataan tai muutetaan kaavan tai lain nojalla suojeltua taikka historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokasta rakennusta tavalla, jolla on merkittävää vaikutusta rakennuksen suojeltavalle tai rakennustaiteelliselle arvolle;

2) rakennuksen vaippaan tai teknisiin järjestelmiin liittyvällä korjaus- tai muutostyöllä voidaan vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuuteen taikka energia- ja ympäristövaikutuksiin rakennuksen koko elinkaaren aikana;

3) muutetaan rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitusta olennaisesti.

Rakennushanke- ja lupaprosessi, tästä linkistä tarkemmin luvan hakemisen eteneminen.