Osallistu ja vaikuta

Osallistu lähidemokratian keinoin ja seuraa päätöksentekoa

Vaikutusmahdollisuutesi eivät lopu perinteisiin demokraattisen vaikuttamisen keinoihin. Vaikuttamisen keinoja on monia.

Seuraa kaupungin päätöksentekoa:

Kaupunginvaltuuston kokoukset ovat julkisia. Kokouksia voi seurata valtuustosalin yleisölehterillä tai yleisölle varatuilla paikoilla salin takaosassa. Kokoukset ovat nähtävissä myös suorana tai tallenteena kaupungin YouTube-kanavalla. Lisäksi kokouksia voi seurata reaaliajassa Twitterissä aihetunnisteella #mlivaltuusto.

Muiden toimielinten ja kaupungin päätöksentekoa voit seurata verkossa tutustumalla esityslistoihin, pöytäkirjoihin ja viranhaltijapäätöksiin.

Osallistu ja vaikuta aluejohtokuntien kautta:

Mikkelin kaupungissa on viisi aluejohtokuntaa: Anttolan, Haukivuoren, Mikkelin pitäjän, Ristiinan ja Suomenniemen aluejohtokunnat. Aluejohtokunnat ovat lähellä alueidensa asukkaita, osallistuvat aluekehittämiseen, tekevät yhteistyötä järjestöjen, yhdistysten ja seurojen kanssa ja ovat kiinnostuneet kuulemaan sinua.

Aluejohtokunnat toteuttavat vuosittain osallistuvan budjetoinnin periaatteilla alueellisia, strategisia kehittämishankkeita, joihin ideoita kerätään alueiden asukkailta, yhdistyksiltä ja muilta toimijoilta. Parhaimmillaan hankkeet ovat toteutuneet tiiviissä asukas-, järjestö- ja monitoimijayhteistyössä. Voit vaikuttaa seuraavana vuonna alueellasi toteutettaviin strategisiin kehittämishankkeisiin parhaiten seuraamalla alueesi aluejohtokunnan toimintaa ja olemalla aluejohtokuntatoimijoihin yhteydessä. Oman alueesi aluejohtokuntatoimijoiden yhteystiedot löydät kaupungin verkkosivuilta.

Vaikuta vaikuttamistoimielinten kautta:

Äänestä vaaleissa

Tee kuntalaisaloitteita:

Onko sinulla kehittämisidea? Tee aloite.

Kaupunki on meitä kaikkia varten. Jotta meillä olisi viihtyisä elinympäristö ja asukkaiden tarpeita vastaavat palvelut, otamme mielellämme vastaan ideoita niiden ja vaikkapa osallisuuden kehittämiseen. Pääsääntöisesti aloitteen tulee palvella kaupunkilaisia yleisesti tai laajempaa kohderyhmää. Aloitteen voi tehdä yksityishenkilö tai yksityishenkilöt yhdessä, yhdistykset, laitokset ja säätiöt.

Helpoin tapa tehdä aloite ja kerätä sille kannattajia on kuntalaisaloite.fi-verkkopalvelu. Kuntalaisaloite.fi on oikeusministeriön tarjoama palvelu ja sen käyttö on turvallista ja maksutonta. Vaihtoehtoisesti voit postittaa aloitteen myös Mikkelin kaupungin kirjaamoon: kirjaamo@mikkeli.fi tai Mikkelin kaupunki, PL 33, 50100 Mikkeli.

 

Seuraa Mikkeliä koskevia kuntalaisaloitteita täällä.

Tutustu myös Mikkelin kaupungin strategiaan.

Olipa kyseessä risut tai ruusut, voit antaa meille palautetta tällä lomakkeella. Palautteita ei viedä viralliseen käsittelyyn, vaan ne ohjataan asianosaiselle. Jättämällä yhteystietosi varmistat, että saat palautteeseen vastauksen.

Tutustu myös

nuortenideat.fi  – valtakunnallinen nuorten vaikuttamispalvelu
demokratia.fi  – kansalaisosallistumista ja -vaikuttamista koskevien aiheiden aloitussivu