Lumikuorman tarkkailu kannattaa – ympäristökeskus muistuttaa runsaslumisten talvien ongelmasta

Luminen tiemaisema.

Suomen ympäristökeskus suosittelee rakennusten omistajia tarkkailemaan isojen hallien lumikuormaa ja ryhtymään tarvittaessa toimenpiteisiin.

Lumikuorman painoon alueittain voi tutustua osoitteessa vesi.fi.

Lumikuorma lähentelee monin paikoin 100 kiloa neliömetrillä Etelä-Suomea myöten ja ylittää sen laajalti Itä- ja Pohjois-Suomessa. Lumipeitteen ennustetaan kasvavan helmikuun alussa suurimmassa osassa maata. Suomen ympäristökeskus suosittelee tarkkailemaan isojen hallien lumikuormaa ja pudottamaan lunta tarvittaessa. 

Pien- ja kerrostalot kestävät tyypillisesti paksunkin lumikerroksen

Omakoti-, pari- ja rivitalot sekä kerrostalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Kiinteistön omistajien tulee kuitenkin varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä ihmisten päälle. Pien- ja kerrostalojen katoille ei ole syytä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta.

Kuva: Lumista raittia Mikkelin Ristiinassa (Ismo Funke).