Mielen hyvinvointi syksyn teemana kirjastolla

Käsi, joka pitelee puun lehteä.

Mikkelin seutukirjastolla nostetaan syksyn mittaan esiin mielen hyvinvointia. Maailman mielenterveyspäivänä maanantaina 10.10. Mikkelin kriisikeskus jalkautuu pääkirjastolle esittelemään toimintaansa ja pitämään pop up -huolituolia. Huolituoliin voi kuka vain istahtaa keskustelemaan kaikenkokoisista huolista anonyymisti ja luottamuksellisesti. Ajanvarausta ei tarvita. Ohjelmassa on myös kiitollisuusteemainen pop up -runopiiri ja kahvitarjoilua.

Illansuussa kirjastolle saapuu äidinkielenopettajia lukemaan ääneen Aleksis Kiven Seitsemää veljestä. Tilaisuudessa kuullaan lisäksi musiikkia. Kymmenes lokakuuta vietetään myös Aleksis Kiven päivää ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kuten tiedämme, mielenterveyden ongelmat olivat tuttuja kansalliskirjailijallemmekin.

Tiistaina 18.10. pidetään matalan kynnyksen lukupiiri Arto Paasilinnan Ulvova mylläri -teoksen tiimoilta pääkirjaston monitoimitilassa. Mylläri Gunnar Huttunen ei sovi kyläyhteisön muottiin, ja humoristisella teoksella onkin myös syvällisempi sanoma: osaammeko antaa arvoa ihmisten erilaisuudelle ja puhaltaa yhteen hiileen? Ulvovan myllärin tarinaan voi tutustua lainaamalla kirjastosta kirjan, e-kirjan tai e-äänikirjan. Teoksen pohjalta tehty elokuva on katsottavissa maksutta verkossa Elonet-palvelussa ja se löytyy myös DVD:nä kirjastosta. Elokuvan pääosissa olivat Vesa-Matti Loiri ja Eija Ahvo ja sitä on filmattu Mikkelissä Harjukosken myllyllä. Ulvova mylläri -lukupiiriin ei ole ennakkoilmoittautumista ja mukaan tutustumaan kannustetaan myös ensikertalaisia, jotka eivät ole lukupiireissä aiemmin käyneet.

Huumorin ja mielenterveyden parissa jatketaan marraskuussa mielenterveysviikolla. Tiistaina 22.11. kirjaston Mikkeli-salissa pohditaan, onko mielenterveys naurun asia ja millaista on kylähullujen viisaus. Kyseessä on Mikkelin kesäyliopiston järjestämä Lupa nauraa? – Mielenterveyden tarkastelua huumoritutkimuksen keinoin -seminaari, jonka puhujina ovat huumoritutkija Paavo Kerkkänen ja kulttuurihistorian dosentti Pälvi Rantala. Puheenvuorojen välissä on Kulttuuripaja Kajon järjestämä huumoripullakahvila ja musiikkia. Maksuton seminaari on osa Kulttuurin unelmavuoden ohjelmaa.

Kirjastolla pilotoidaan myös Mieli-ikä-runopiiriä yhteistyössä Mikkelin kriisikeskuksen ja Mikkelin seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n kanssa. Syksyn runopiiri on suunnattu omaishoitajille ja ryhmä on jo muodostettu, mutta uusi piiri pyritään järjestämään kevätkaudella. Ikäihmisille tarkoitetun runopiirin tavoitteena on vahvistaa mielen hyvinvointia voimavaralähtöisesti runouden sekä ajatusten, tunteiden ja kokemusten jakamisen keinoin.

Pääkirjastolla on 10.10. alkaen esillä mielen hyvinvointiin liittyvää kirjallisuutta.