Kesällä 2023 on lupa rakastaa Musiikkijuhlien huikea ohjelmisto on julkaistu ja lipunmyynti avattu

Musiikkijuhlien mainos. Etualalla Santtu-Matias Rouvali.

Mikkelin XXXII Musiikkijuhlien ohjelmisto on valmis. Kesän 2023 festivaalin teemana on Licence to Love – Lupa Rakastaa. Rakkautta tutkitaan konserteissa eri näkökulmista. Rakkaus voi olla maallista tai jumalallista, itsekästä tai altruistista. Rakkautta voi kohdistaa luontoon, toisiin ihmisiin tai vaikkapa omaan soittimeensa. Vaatii rohkeutta rakastaa ja näyttää rakkautensa, mutta sitä juuri Musiikkijuhlien ohjelmisto ja kaikki huikeat taiteilijat tekevät.

Finland Festivals valitsi 29.11. Mikkelin Musiikkijuhlat Vuoden festivaaliksi 2023. Musiikkijuhlat pyrkii olemaan Vuoden festivaalin arvoinen tapahtuma nyt ja tulevaisuudessa. Festivaalin avaa perjantaina 28.7. Latvian kansalliskuoro, joka on Baltian maiden suurin ja merkittävin ammattilaiskuoro. Kaikki rakkaudesta on nimensä mukainen konsertti täynnä pakahduttavan romanttista kuoromusiikkia, sekä Viron ja Latvian tärkeimpien säveltäjien Arvo Pärtin ja Peteris Vasksin upeimpia kuoroteoksia.

Lauantaina 29.7. Musiikkijuhlien avajaisjuhlallisuuksia vietetään ensimmäistä kertaa vehreässä Mikkelipuistossa. Hallituksen puheenjohtaja Markus Tykkyläinen lausuu tilaisuuden avaussanat ja festivaalijohtaja Teemu Laasanen esittelee kesän 2023 ohjelmiston. Avajaisissa palkitaan Mikkelin Musiikkijuhlien Vuoden nuori taiteilijaja Vuoden nuori säveltäjä. Palkinnot lahjoittaa Musiikkijuhlien pääyhteistyökumppani Osuuskauppa Suur-Savo. Mikkelin kaupunginorkesteria johtaa Suomen uusimpiin kapellimestaritähtiin lukeutuva Aliisa Neige Barrière.

Latviasta tulee myös Liepajan sinfoniaorkesteri, joka yhdistää voimansa Latvian kansalliskuoron kanssa 120-päiseksi esiintyjäjoukoksi. Carl Orffin suurteos Carmina Burana käsittelee maallisia aiheita: varallisuuden ja omaisuuden ailahtelevaisuutta, elämän katoavuutta, riemua kevään paluusta sekä juomisen, ylensyömisen, pelaamisen ja ylellisyyden iloja.

Sunnuntai 30.7. on jumalallisen rakkauden päivä. Ensemble Gamut! esittää iltapäiväkonsertissaan meditatiivisen yhdistelmän gregoriaanisia rukouksia, kehtolauluja, improvisaatiota ja elektroniikkaa. Illan toinen konsertti on hyvin erityinen. Pienen georgialaisen luostarikuoron esiintymiset ovat liikuttaneet ihmisiä kaikkialla maailmassa. Kuoro laulaa arkkimandriitta Isä Serafimin johdolla psalmeja, hymnejä ja rukouksia aramean kielellä. Paavi Franciscuksen kyyneliin liikuttanutta esitystä on katsottu Youtubessa jo yli seitsemän miljoonaa kertaa.

Maanantaina 31.7. pianisti Hanna-Mari Zinovjev ja elokuvaohjaaja Vilma Tihilä yhdistävät nykymusiikin ja elokuvataiteen Hetkiä Rakkaudelle -elokuvakonsertissa. Tunnin mittainen teos on soolokonsertti, johon Tihilä on luonut Leoš Janáčekin, George Crumbin ja Thomas Adesin sävellyksistä inspiroituneen taide-elokuvan. Maanantai-illan teemakonsertti Licence to Love kietoutuu James Bond -elokuvien tunnusmusiikkien syleilyyn. James Bondin rakkaus voi olla rajua, mutta sopraano Mari Palo ja tenori Tomi Metsäketo tekevät kokemuksesta nautinnollisen. Pianovelho Jukka Nykänen on sovittanut tutut teemasävellykset juuri tätä konserttia varten, joten luvassa on ainutlaatuinen ilta.

Tiistain 1.8. ensimmäinen konsertti esittelee Sibelius-viulukilpailun 2022 voittajan Inmo Yangin, joka on lumonnut esityksillään niin yleisön kuin useiden kilpailuiden tuomariston. Hänen soittoaan on kuvailtu sekä täydellisen hallituksi että tulkinnallisesti vastaansanomattomaksi. Janoska Ensemblen huikeaa virtuositeettia ja tajunnan räjäyttävää vauhtia sisältävä iltakonsertti yhdistelee klassista sekä viihde-, jazz- ja popmusiikkia ja improvisaatiota tavalla, joka ei jätä ketään salissa istuvaa kylmäksi. Maailmalla erittäin suosittu kokoonpano esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa.

Inmo Yang. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.


Sopraano Kajsa Dahlbäck tekee ensiesiintymisensä Mikkelin Musiikkijuhlilla yhdessä pianotaiteilija Kirill Kozlovskin kanssakeskiviikkona 2.8. Kaipaus on yhdistävä teema konsertissa, joka esittelee maailmankuulujen naissäveltäjien Kaija Saariahon, Lili Boulangerin ja Galina Ustvolskajan pakahduttavaa musiikkia.

Philharmonia Orchestra saapuu Rouvalin johdolla

Maailman johtaviin orkestereihin kuuluva lontoolainen Philharmonia Orchestra debytoi ja hurmasi yleisön Mikkelissä viime kesänä ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla. Musiikkijuhlat ja Philharmonia ovat allekirjoittaneet nelivuotisen kumppanuuden.

Philharmonian ensimmäinen konsertti on keskiviikkoiltana, orkesteria johtaa Santtu-Matias Rouvali. Šostakovitšin viidennen sinfonian kantaesitys sai aikanaan valtaisat suosionosoitukset, kertoman mukaan ne kestivät kauemmin kuin itse sävellys, ja teos kuuluu yhä säveltäjänsä suosituimpiin. Teos on haluttu nähdä myös neuvostoliittolaisen totalitarismin kritiikkinä. Sibeliuksen viulukonserton tulkitsee Sibelius-viulukilpailun tuore voittaja Inmo Yang. Torstaina 3.8. ja perjantaina 4.8. kuullaan Philharmonian kamarimusiikkikokoonpanoja.

Yksitoistavuotias viulun ihmelapsi Lilja Haatainen voitti marraskuussa 2022 Saksassa järjestetyn kansainvälisen Louis Spohr -viulukilpailun korkeintaan 13-vuotiaiden viulistien sarjan. Liljan ja pianisti Liisa Malmivaaran konsertin jälkeen keskustellaan Erkki Liikasen johtamassa paneelissa niistä tekijöistä, joista suomalaisen musiikin menestys rakentuu. Torstai-iltana 3.8. Philharmoniaa johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo. SIAA-säätiön tukemia nuoria oopperalaulajia on päätynyt solisteiksi maailman merkittävimpiin oopperataloihin, ja nyt uusia tähtiä on mahdollista kuulla Philharmonian solisteina. Luvassa on unohtumaton ilta oopperataiteen rakastetuimpien aarioiden ja duettojen parissa.

Varsovan Chopin-kilpailun voittaja saapuu Mikkeliin

Moninkertainen pianokilpailuiden voittaja David Munk-Nielsen ja Turun sellokilpailun tuore voittaja Tatu Kauppinen yhdistävät nuorten lavaleijonien karismansa perjantain 4.8. iltapäiväkonsertissa, jonka ohjelmistoa he kuvaavat itse ultraromanttiseksi. Philharmonian kolmannen orkesterikonsertin johtaa jälleen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Solistina hurmaa Varsovan Chopin -kilpailun voittaja vuodelta 2010, Yulianna Avdeeva. Ohjelmassa on Rahmaninovin rakastettu toinen pianokonsertto ja Sibeliuksen viides sinfonia.

Yulianna Adveeva. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.


Festivaali huipentuu kahteen Philharmonian konserttiin, jotka johtaa kansainvälisesti arvostettu, elokuvamusiikkiin erikoistunut kapellimestari Anthony Gabriele. Kahdessa samansisältöisessä konsertissa kuullaan musiikkia Harry Potter -elokuvista, ja teemana on tietenkin äidinrakkaus.

Oheisohjelmastakaan ei ole pulaa

Laadukkaat seminaarit ja esitelmät kuuluvat joka vuosi Musiikkijuhlien ohjelmaan, niin myös nyt. Urheiluakaan ei ole unohdettu, ja varmasti näkemisen arvoinen on Lontoon ja Mikkelin välinen jalkapallon ystävyysottelu. Tarkemmista tiedoista tiedotetaan myöhemmin.

Musiikkijuhlien oheisohjelmisto On the Move! laajenee entisestään. Oheisohjelmistoon kuuluu tulevana kesänä yli 50 esitystä eri puolilla Mikkeliä ja maakuntaa. Konsertteja ja ruokamusiikkia kuullaan muun muassa kauppakeskuksissa, ravintoloissa ja eri kohteissa ympäri kaupunkia. Esiintymässä nähdään Musiikkijuhlien residenssitaiteilijoita, vierailevia taiteilijoita, sekä mikkeliläisiä ammattimuusikoita ja nuoria soittajia Mikkelin musiikkiopistosta. Päivänavauksissa Stellan Tähtitorilla kuullaan musiikkiesityksiä ja keskusteluita kaupungin sekä yrityselämän merkkihenkilöiden kanssa joka päivä kello 12. Musiikillisia brunsseja tarjoillaan päivittäin kello 13.

Lipunmyynti kaikkiin konsertteihin avautuu 30.11.2022 kello 9. Liput myy Lippupiste.