Hyvinvointialueen päivystyksen toimintaa kehitetään – 116 117 on aina ensimmäinen kontakti

Lääkärin vartalo, taustalla ihmisiä.

Etelä-Savon hyvinvointialueen terveydenhuollon päivystys palvelee vuorokauden ympäri Mikkelin keskussairaalassa. Hyvinvointialueen kaikissa päivystyspisteissä toimintaa yhdenmukaistetaan ja terävöitetään heti uuden organisaation alkumetreillä.

– Päivystys on paikka, jossa hoidetaan akuutteja potilaita, joiden vaivat eivät voi odottaa seuraavaan päivään. Kaikille muille vaivoille on myös muita hoitopaikkoja palveluissamme, päivystyksen ja ensihoidon palvelualuejohtaja Minna Pitkänen kertoo.

Etelä-Savon hyvinvointialueen tavoitteena on ohjata ihmiset aina oikeaan hoitopaikkaan. Jos potilas on vaivansa kanssa väärässä paikassa, venyvät odotusajat kohtuuttoman pitkiksi, palvelut ruuhkautuvat ja asiakasturvallisuus vaarantuu.

Akuutissa tilanteessa soita päivystysapuun 116 117

Kun kokee tarvitsevansa päivystysapua, voi soittaa päivystysapuun, numeroon 116 117. Se on avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Puhelu yhdistyy lähimpään päivystyspisteeseen, Etelä-Savossa Mikkeliin tai Savonlinnaan.

– Puhelimeen vastaa terveydenhuollon ammattilainen, joka kertoo, miten tulee toimia. Hän kehottaa tulemaan päivystykseen välittömästi, arvioituna ajankohtana tai varaa ajan samalle tai seuraavalle päivälle kiirevastaanotolle, Pitkänen selvittää.

– Päivytyksissä otetaan käyttöön myös viitteellinen ajanvaraus. Tällöin puhelimessa kerrotaan, milloin päivystykseen on syytä saapua, jotta kohtuuttoman pitkältä odotusajalta vältyttäisiin, Pitkänen lupaa.

Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa tulee ottaa yhteyttä hätänumeroon 112.

Eloisa auttaa myös kausiasukkaita

Mikkelissä ja Savonlinnassa yhteispäivystyksen palveluissa on ollut käytössä erilainen hinnoittelu. Hyvinvointialue Eloisan aloittamisen myötä hinnoittelu yhdenmukaistetaan myös päivystyksessä.

Päivystyslääkärillä käynnistä asiakasmaksuna veloitetaan jatkossa erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksu 41,80 euroa. Päivystyksen hoitajakäyntimaksu on puolestaan 35 euroa. Veteraanitunnuksen omaaville ja alle 18-vuotiaille päivystyskäynti on maksuton. Sosiaalipäivystyksen käynnit ovat maksuttomia ympäri vuorokauden kaikille.

– Kaikki terveyspalvelumme chatista päivystykseen ja kiirevastaanottoon ovat myös kausiasukkaidemme ja vieraidemme käytössä. Oli asia iso tai pieni, meiltä saa avun, lupaa Eloisan terveyspalveluiden toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen.

Eloisan digitaalisessa sote-keskuksessa palvellaan tällä hetkellä arkisin kello 8–15. Digipalvelut alkavat Eloisan nettisivujen chat-ikkunasta osoitteessa www.etelasavonha.fi. Vastausajat ovat jopa alle minuutin. Chatissa asiointi alkaa hoitajan kautta edeten digilääkärille tai vaikka ajanvarauspalveluihin.