Mikkelistä kolme kansanedustajaa – Valtuuston puheenjohtaja Oskari Valtola nousi Mikkelin ääniharavaksi

Oskari Valtola.

Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiiristä kansanedustajiksi pääsi peräti kolme mikkeliläistä: keskustan Vesa Kallio, perussuomalaisten Jaana Strandman ja kokoomuksen Oskari Valtola.

Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola oli Mikkelissä ääniharava 3675 äänellään. Yhteensä Kaakkois-Suomen vaalipiirissä Valtola sai 4326 ääntä. Vuonna 1976 syntynyt Valtola on myös Etelä-Savon aluevaltuutettu. Ammatiltaan Valtola on työterveyslääkäri ja nykyinen kausi valtuustossa on hänelle toinen. Kampanjansa aikana Valtola painotti talousasioita. Mikkelissä Valtola voitti suosiossa jopa Kaakkois-Suomen ääniharavan, kokoomuksen mäntyharjulaisen Antti Häkkäsen. Valtola haali ääniä Häkkästä enemmän kaikilla muilla kokoomusvaltaisilla Mikkelin äänestysalueilla paitsi Tuppuralassa, missä molemmat kokoomuslaiset saivat 310 ääntä.

Valtolan ja Häkkäsen jälkeen kolmanneksi eniten Mikkelissä ääniä sai perussuomalaisten Mikkelin kaupunginvaltuutettu Jaana Strandman, 2529 mikkeliläisääntä. Strandman on myös aluevaltuutettu. Neljänneksi äänimäärässä kohosi sosiaalidemokraattien Mikkelin kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu Jatta Juhola, 2459 mikkeliläisääntä. Hänen äänimääränsä Kaakkois-Suomen vaalipiirissä ei kuitenkaan riittänyt valintaan eduskuntaan.

Näkyvää kampanjaa ympäri maakuntaa tehnyt perussuomalaisten Mikkelin kaupunginvaltuutettu Sami Järvinen sai Mikkelissä 2090 ääntä ennen Mikkelin kaupunginhallituksen ensimmäistä varapuheenjohtajaa, sosiaalidemokraattien Jarno Strengelliä, jonka äänimäärä Mikkelissä oli 1864.

Keskusta sai mikkeliläisen kansanedustajan Vesa Kalliosta, joka on MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja. Kampanjassaan Kallio korosti muun muassa hyviä tietoliikenneyhteyksiä, palveluiden saatavuutta, huoltovarmuutta, kotimaista ruokaa ja monipuolista elinkeinopolitiikkaa. Kallio sai Mikkelissä 1647 ääntä ja yhteensä koko vaalipiirissä peräti 5660 ääntä.

Keskustan Hämäläiselle ja Honkamaalle yli 1200 ääntä Mikkelissä

Mikkelin kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, keskustan Laura Hämäläinen sai Mikkelissä 1225 ääntä, kotialueellaan Otavassa hän oli äänimäärän ykkönen. Hämäläinen on myös aluevaltuutettu ja työskennellyt avustajana eduskunnassa. Näkyvää kampanjaa Mikkelin seudulla tehnyt Länsi-Savon ja Mikkelin Kaupunkilehden entinen päätoimittaja, keskustan aluevaltuutettu Tapio Honkamaa keräsi Mikkelissä 1274 ääntä.

Keskustalainen Mikkelin kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Laura Hämäläinen (kuvaaja: Markus Väisänen). Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.


Vihreiden heikko vaalimenestys näkyi ja tuntui myös Mikkelissä. Puoluesihteeri, Mikkelin kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu Veli Liikanen sai Mikkelissä 863 ääntä. Mikkelin kaupunginvaltuustossa istuva vihreiden Katriina Janhunen keräsi 168 mikkeliläistä ääntä.

Demareista liike nytiin siirtynyt Taavitsainen menetti ääniä

Mikkelin kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu, kansanedustajana toissa kaudella työskennellyt liike nytin Satu Taavitsainen sai Mikkelissä 487 ääntä. Kaakkois-Suomen vaalipiirissä hänen äänimääränsä putosi yli neljällä tuhannella. Muista Mikkelin kaupunginvaltuustossa istuvista eduskuntavaaliehdokkaista kokoomuksen Jenni Oksanen sai 463 mikkeliläisääntä, vapauden liiton Jussi Marttinen 42 mikkeliläisääntä ja kristillisdemokraattien aluevaltuutettu Liisa Ahonen 490 mikkeliläisääntä.

Linkki: Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitut kansanedustajat

Pääkuva: Oskari Valtola (kuvaaja: Ismo Funke).