Etelä-Savossa toteutettu Elinan surma -ooppera saatiin menestyksekkäästi päätökseen

Kohtaus oopperanäytöksessä.

Oskar Merikannon säveltämää Elinan surma -ooppera esitettiin Mikkelin Mikaelissa sekä Savonlinnassa maaliskuussa 2023. Teoksen kävi katsomassa neljässä näytöksessä yhteensä liki 1800 ihmistä: Mikkelissä noin 1350 ja Savonlinnassa 442 henkilöä. Juvan kulttuuriyhdistyksen, ESMO ry:n ja muiden yhteistyökumppanien tuella kustannettiin lähes sata edullisempaa lippua Mikkelin, Savonlinnan, Rantasalmen, Juvan ja Mäntyharjun lukiolaisille.

Oopperasta uutisoitiin laajasti. Itä- ja Länsi-Savo kirjoittivat oopperasta artikkeleita, aikakauslehdissä oli ohjaajan haastatteluita ja YLE uutisoi aiheesta muun muassa kahdessa Puoli seitsemän -ohjelmassa. Helsingin Sanomat, Rondo-lehti, musiikkisivusto Amfion ja Länsi-Savo julkaisivat arvostelut, joissa musiikkia, orkesteria, solisteja ja ohjausta kiitettiin pääosin vuolaasti. Suuri yhteistyöhanke tunnustettiin mediassa yksimielisesti merkittäväksi kansalliseksi kulttuuriteoksi. Palaute kuulijoilta oli erittäin positiivista, lukiolaiskuulijoista moni kuvaili yllättyneensä oopperan viihdyttävyydestä. 

Elinan surma -oopperan tuotti Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys, sen ohjasi Markku Pölönen ja johti kapellimestari Erkki Lasonpalo. Orkesterina kuultiin Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien muodostama Saimaa Sinfonietta. Solisteina oli Etelä-Savoon sidoksissa olevia laulajia.

Matti Makkosen johtamassa kuorossa lauloi Mikkelin, Savonlinnan ja Juvan seutujen eri kuorojen laulajia sekä Savonlinnan taidelukion oppilaita. Lavastuksen ja puvustuksen suunnitteli Markku Pölönen ja toteuttajina olivat Samiedun Savonlinnan ja Riihimäen koulutusohjelmien opiskelijat. Puhtaaksikirjoitetun nuottiedition julkaisi Suomen Musiikinperintö ry. Elinan surma oli 2015 perustetun ESMO ry:n toinen suurtuotanto. 

Kuva: Ville Hautakangas