Mikkelin kaupunki on kerännyt tietoa koulujen ruokamyrkytysepäilyistä – Ruokavirasto aloittaa ruokanäytteiden tutkimisen perjantaina 18.8.

Koulun pulpetteja ja opiskeluvälineitä.

Oppilaiden vanhemmille ja koulujen henkilökunnalle 17.8.2023 lähetetty kysely antaa aikaisempaa selkeämmän kokonaiskuvan Mikkelin koulujen ruokamyrkytysepäilystä.

Lievästi sairastuneita oppilaita on kyselyn perusteella ollut kaikissa Mikkelin kouluissa, ainoastaan Otavasta ja Urpolasta ei ole vielä tietoa. Sairastuneita on nykytiedon mukaan yli 200 oppilasta sekä muutama henkilökuntaan kuuluva.

Otavan koulusta ei ole tarkkaa tietoa, koska kyselystä oli vahingossa jäänyt Otavan koulu pois. Koululistassa ei myöskään ollut Urpolan koulua. Urpolan koulu syö väistötilojen vuoksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla, joten oppilaat eivät syöneet keskiviikkona 16.8. kouluruokana tortilloja. Otavan ja Urpolan koulun oppilaiden huoltajille ja henkilökunnalle lähetetään 18.8. oma kysely.

Tähän mennessä noin 950 oppilaan huoltajaa on vastannut kyselyyn. Kyselyn vastausten mukaan 16.8. olleen kouluruokailun jälkeen noin 207 oppilasta on saanut vähintään mahakipuja. Seuraavaksi eniten on esiintynyt pahoinvointia, noin 140 oppilaalla. Päänsärkyä on esiintynyt noin 100 ja oksentelua noin 20 oppilaalla. Lisäksi muutamilla on esiintynyt kuumetta, nivel- ja/tai lihaskipuja, ripulia ja/tai verta ulosteessa.

Ruokailun aikana tai tunnin sisällä ruokailusta on oireita saanut noin 70 prosenttia oppilaista. Vasta 12 tunnin jälkeen oireita on ollut noin 15 prosentilla oppilaista.

Useat oppilaat moittivat tortillalettuja pahanmakuisiksi ja muutama kertoi maistaneensa ”saippuan makua”. Muutama oppilas oli myös sitä mieltä, että tortillan täyte oli ollut pahan makuista.

Oppilaiden oireet ovat enimmäkseen lyhytkestoisia ja lieviä

Hyvä uutinen on se, että suurin osa oppilaista on kyselyn mukaan parantunut saamistaan oireista. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että sairastuneita oppilaita on ollut paljon, mutta onneksi oireet ovat enimmäkseen olleet lyhytkestoisia ja lieviä. Tiedossa ei ole, että kukaan olisi joutunut oireiden vuoksi sairaalahoitoon.

Myös henkilökunta vastasi kyselyyn kiitettävästi. Tähän mennessä vastauksia on saatu yli 78. Kyselyssä tuli ilmi, että myös muutamalla koulun henkilökuntaan kuuluvalla on ollut lieviä oireita, noin kymmenellä oli pahoinvointia ja vatsakipua, yksittäisiä tapauksia muita oireita.

Torstaina 17.8. aikana otettiin kouluilta näytteitä 16.8. tarjotuista ruuista. Mikkelin kaupungin keskuskeittiö Isopata ja koulut ovat säilyttäneet tarjotuista ruuista näytteet ohjeiden mukaisesti, mistä on suuri apu selvityksen kannalta.

Tortillalevyt ovat tulleet suurtalouspakkauksissa valmiina. Valmistusmaa on EU. Tortillan täyte on valmistettu Isopadassa. Koulussa oppilaat ovat itse laittaneet ottamiinsa tortillalättyihin täytteen.

Ruokavirasto on luvannut aloittaa ruokanäytteiden tutkimisen perjantaina 18.8. aamupäivällä. Tuloksia ruokanäytteistä on odotettavissa ensi viikon aikana.

Etelä-Savon hyvinvointialue ohjeistaa mahdolliseen ruokamyrkytykseen sairastuneita niin, että mikäli oireet ovat tavanomaisen vatsataudin kaltaiset, riittää kotihoito (nestehoito ja lepo). Jos oireet ovat voimakkaat tai herää huoli voinnista, kehotetaan ottamaan yhteyttä päivystysapuun (p. 116 117).

Hyvinvointialueen ja ympäristöterveydenhuollon selvitystyöryhmä jatkaa tapauksen selvittämistä ja kyselyn tulosten analysointia. Asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Lisäys tiedotteeseen 18.8. kello 9.56: Mikkelin lukion kohdalla viesti menee oppilaille, koska siellä on paljon huoltajia, joilla ei ole tunnusta Wilmaan käytössä. Eilen 17.8. Wilmassa julkaistussa kyselyssä ei myöskään ollut Urheilupuiston koulua, mutta se on lisätty kyselyyn 18.8. Urheilupuiston osalta tiedot ovat vielä juuri nyt vaillinaisia.

Kuva: Pihla Liukkonen