Mikkelin kansalaisopiston rehtori on soittanut viulua, johtanut orkestereita ja työskennellyt myös kauppiaana

Kari Kropsu.

Mikkelin kansalaisopiston rehtorina alkuvuodesta 2024 aloittanut Kari Kropsu on todellinen ammatillinen moniottelija. Muusikko, kapellimestari, opettaja ja kauppias on saapunut Mikkeliin luotsaamaan kansalaisopiston toimintaa eikä pelkää tarttua uusiin haasteisiin.

– Olen kiertänyt aika monessa paikassa aikojen saatossa, Kropsu toteaa.

– Olen tehnyt ennenkin hallinnollisia töitä, tulin Mikkeliin Puulan seutuopiston rehtorin paikalta. Lisäksi minulla on taiteellinen tausta, musiikin maisteriksi aikoinaan valmistunut Kropsu jatkaa.

Mikkelin kansalaisopiston entinen rehtori Matti Laitsaari jäi eläkkeelle vuoden 2023 lopussa. Avoin virka Mikkelissä herätti Kropsun kiinnostuksen.

– Mikkeli on mielenkiintoinen paikka! Kropsu kehuu.

– Täällä on vilkas kulttuurielämä aina Mikaelista, kaupunginorkesterista ja teatteritoiminnasta lähtien. Lisäksi kansalaisopisto on täällä iso ja vaikuttava toimija, ja rehtorin työ täällä vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Pääsääntöisesti Jyväskylässä asuva Kropsu on työnsä alussa tarttunut kiinni talousasioihin ja tilinpäätöksen valmisteluun.

– Paljon on tietysti ollut asioihin tutustumista ja historian opettelua. Tulevan syksyn kursseja ja koko lukuvuotta suunnitellaan myös paljon. Lisäksi meillä on Yhdessä osallistuen -hanke yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa, kansalaisopisto on siis hankevastuussa kaupungin puolelta. Ja onhan tässä ollut ihmisiin sekä toimintamalleihin ja teknisiin järjestelmiin tutustumista, Kropsu kertoo.

Erityisen kiitoksen sopeutumisestaan uuteen työympäristöön Kropsu antaa työkavereilleen.

– Meillä kansalaisopistolla ja muutenkin kaupungilla on älyttömän ammattitaitoinen henkilöstö. Osasin siihen toki varautua, mutta täällä on hienoja, sitoutuneita ja kokeneita ihmisiä, jotka ovat helpottaneet aloittamistani. 

Ammatillinen moniottelija ei pelkää haasteita

– Mikkeli ei ollut minulle aiemmin kovinkaan tuttu kaupunki. Harvakseltaan olin täällä käynyt. Mikaelissa olen käynyt soittamassa viulistina Jyväskylän kaupunginorkesterissa sekä myös keikkailemalla Mikkelin orkesterissa, Kropsu muistelee muusikon uraansa.

Kulttuurin ja musiikin ystävät saattavat tunnistaa Kropsun myös isojen lavojen kapellimestarina.

– Kansallisoopperassa johdin paljon balettia mutta myös oopperaa. Yksi mieleenpainuvimmista produktioista oli Wagnerin Parsifal, joka on yksi isoimmista oopperateoksista.

Kropsu opiskeli sekä Vilnan musiikkiakatemiassa että Sibelius-Akatemissa, opettajinaan muun muassa legendaariset Jorma Panula ja Leif Segerstam.

– Opiskelijoina saimme aina tilaisuuden olla seuraamassa harjoituksia Helsingissä oopperatalolla. Viihdyin siellä niin paljon, että eräs kerta yksi soittajista tuli kysymään asunko siellä, Kropsu muistelee hymyillen.

Kapellimestariuransa aikana Kropsu on toiminut Kansallisoopperan kapellimestarina, Savonlinnan orkesterin taiteellisena johtajana sekä kapellimestarivierailijana Suomessa ja ulkomailla. Vuosina 2016–2019 hän toimi oopperakapellimestarina Saksassa.

Taiteellisen ja hallinnollisen työnsä lisäksi Kropsu on ollut myös aivan toisenlaisissa hommissa – nimittäin k-kauppiaana Sulkavalla.

– Kauppiaana oleminen oli hyppy tuntemattomaan. Vaimoni kouluttautui k-kauppiaaksi ja lähdin sitten mukaan auttamaan. Kokemusta rikkaampana muistelen sitäkin. Historiani on hyvin moninainen työtehtävien osalta.

Nyt Mikkelin kansalaisopiston rehtorina Kari Kropsu toivottaa kaikki uudet ja vanhat opiskelijat tervetulleiksi opiston kursseille ja tapahtumiin. Yhdessä oppiminen kokoaa ihmisiä yhteen, luo sosiaalisia suhteita ja antaa merkityksellisiä, tärkeitä hetkiä.

– Kansalaisopistotoiminta on pääsemässä vähitellen pois korona-ajan kuopasta. Ihmiset ovat innostuneita ja kysyntää erilaisille kursseille alkaa jälleen herätä. Meillä on ollut vuosittain vanhojen tuttujen kurssien lisäksi myös monipuolisesti uutta kurssivalikoimaa. Ideoimme yhdessä, kuinka voisimme tuoda kansalaisopistoa esille enemmän koko lukuvuoden ajan.

Vapaa-ajallaan Kropsu harrastaa liikuntaa, soittaa pianoa ja lukee.

– Tosin harrastukset ovat jääneet vähemmälle, työt ovat vieneet mennessään. Tarkoitus olisi nyt aktivoitua myös harrastusten parissa! Kropsu veistelee pilke silmäkulmassaan.

Kuva: Mikko Mäkeläinen