Mikkelin seutukirjaston lavastettu mielenilmaus keräsi runsaasti viestejä luottamushenkilöille, viranhaltijoille ja kanssaihmisille

Mielenilmauskylttejä.

Mikkelin pääkirjastossa sekä Anttolan, Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen lähikirjastoissa oli ajalla 5.10.–15.11.2023 tarjolla pahvisia pienoiskokoisia mielenilmauskylttejä ja kyniä sekä ohje, jossa rohkaistiin kirjoittamaan terveisiä kuntapäättäjille ja johtaville viranhaltijoille. Kyltit täyttyivät tsemppiviesteistä, eri-ikäisten ihmisten toiveista ja kiitoksista sekä terveisistä yhteensä 385 kyltin verran.

Eniten osallistujia puhutti kouluruoka. Kouluihin toivottiin viikoittaista toiveruokapäivää, riisin paluuta ruoan lisäkkeeksi sekä ylipäätään parempaa kouluruokaa. Myös taiteen ystävät olivat runsain joukoin liikkeellä ja ratkaisua taidemuseon tilaongelmiin toivottiin painokkain sanankääntein.

Mielenilmauskylteissä nousi vahvasti esiin myös muistutus päättäjille ja viranhaltijajohdolle siitä, ettei haja-asutusalueita saa unohtaa. Tämä korostui erityisesti toiveina paremman ja kattavamman joukkoliikenteen järjestämisestä.

Lavastetun mielenilmauksen näennäinen leikkimielisyys oli keskeinen, kaupunkilaisia osallistumaan kirvoittava tekijä. Vaikka mielenilmauskylttien koko oli pieni, niiden sanoma oli suuri. Eri-ikäiset ihmiset haluavat vaikuttaa ja tulla kuulluksi erilaisten väylien kautta. Lakisääteistä demokratiatehtävää muiden tehtäviensä ohella toteuttava kirjasto tulee jatkossakin järjestämään erilaisia foorumeita kansalaisvaikuttamisen ja osallisuuden edistämiselle.

Mikkelin seutukirjastoon lavastetun mielenilmauksen konsepti lainattiin Pornaisista. Pornaisten kirjastossa lavastettu mielenilmaisu oli osa Lapinjärven, Askolan, Myrskylän, Pornaisten ja Pukkilan kirjastojen Lamppu-demokratiahanketta. Lisää tietoa kirjastosta keskustelevan demokratian kohtaamispaikkana.

Näyttelyyn kerättyjen mielenilmauskylttien sisällöstä koottuun videokoosteeseen mahtui murto-osa kylttien sisällöstä. Kaikkien kylttien kommentit: mielenilmauskoonti.