Asuminen ja ympäristö

Ilmoitus ruokamyrkytysepäilystä

Ruokamyrkytysepäily

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tarttuvaa tautia tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttavat useimmiten virukset ja bakteerit tai bakteerien tuottamat toksiinit. Lisäksi loiset, myrkylliset kasvit, eläimet tai sienet sekä kemialliset aineet voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Ruokamyrkytyksen oireet ilmenevät äkillisesti yleensä 1-12 tunnin jälkeen ruokailusta. Oireina voi olla esimerkiksi pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuume.

Toimintaohjeet

Mikäli olet saanut edellä mainittuja äkillisiä oireita, mieti mitä olet syönyt ja ota ruokaa talteen mikäli mahdollista. Ruokanäyte tulee säilyttää jääkaapissa.

Tee ilmoitus ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilpan kautta sen alueen viranomaiselle, jossa elintarvikehuoneisto (esim. kauppa, ravintola, kahvila tai työpaikkaruokala) sijaitsee.

Myös elintarvikealan toimijan tulee ilmoittaa ruokamyrkytysepäilystä Ilpan kautta. Mitä nopeammin ruokamyrkytysepäilystä ilmoitetaan terveysvalvontaan Ilpan kautta, sitä paremmat mahdollisuudet on selvittää mahdollisen sairastumisen syy.

Hirvensalmella, Kangasniemellä, Mikkelissä, Mäntyharjulla tai Pertunmaalla sijaitsevia elintarvikehuoneistoja koskevat ilmoitukset tehdään Mikkelin seudun ympäristöpalveluun.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluissa ruokamyrkytysepidemioita käsittelee epidemiaselvitystyöryhmä, joka koostuu ympäristöterveydenhuollon ja terveydenhuollon asiantuntijoista.

Oireiden ilmaannuttua (erityisesti, jos oireet ovat kovat tai pitkittyneet) kannattaa olla yhteydessä myös Etelä-Savon hyvinvointialueen terveydenhuoltoon. Yhteydenoton yhteydessä on tärkeää mainita, että epäilee oireiden johtuvan nauttimastanne elintarvikkeesta.

Linkki Ilppa lomakkeeseen


Terveysvalvonnan yhteystiedot

Katso terveysvalvonnan yhteystiedot täältä


Ruokamyrkytysepäilyn ilmoittaminen