Elintarvikevalvonta

Elintarvikevalvonnan tehtävänä on valvoa ja edistää kaikkien elintarvikkeiden turvallisuutta ja ehkäistä elintarvikkeista johtuvia terveyshaittoja. Elintarvikevalvonta kohdistuu riskiperusteisesti kaikkiin elintarvikealan toimijoihin, koko toiminnan elinkaaren ajan; perustamisesta toiminnan lopettamiseen. Suunnitelmallista valvontaa tehdään vuosittain päivitettävän elintarvikevalvontasuunnitelman mukaisesti. Valvonta on lakisääteistä sekä maksullista.
Toimintaohjeet
Ota yhteyttä terveystarkastajaan, kun esimerkiksi:
* perustat elintarvikehuoneiston tai muutat oleellisesti sen nykyistä toimintaa
* lopetat elintarvikehuoneiston tai vaihdat sen toimijaa
* perustat laitoksen tai vaihdat sen toimijaa
* myyt tai tarjoilet elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta
* suunnittelet ensisaapumistoimintaa
* suunnittelet ruoka-aputoiminnan aloittamista
* haluat huomauttaa elintarvikkeen laadusta tai elintarvikehuoneiston toiminnasta
* epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen
Oiva
Oiva on Ruokaviraston koordinoima elintarvikevalvontatietojen julkistamisjärjestelmä, jonka avulla tehdään suunnitelmallista elintarvikevalvontaa. Oiva perustuu elintarvikelainsäädännön nykyisiin säännöksiin eikä yritysten toimintaan tai toimijoiden vastuuseen tule Oivan myötä lisävaatimuksia. Oiva-ohjeet sekä -raportit löytyvät Ruokaviraston Oiva-sivustolta
Opinnäytetyöt Elintarvikevalvonnassa
Mikkelin seudun ympäristöpalvelut teetti kaksi elintarvikevalvontaan kohdistuvaa AMK-opinnäytetyötä talvella 2022–2023. Työt kohdistettiin oman valvonta-alueen (Hirvensalmi, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa) toimipaikkoihin. Toinen työ käsitteli kahvilatuotteiden gluteenittomuutta ja toinen työ nautintavalmiiden ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuutta.
Opinnäytetyöt koostuivat kohdennetusti toimijoiden alkutiedottamisesta, Webropol-kyselyistä, tuotenäytteenotosta sekä toimipaikkojen haastatteluista ja tilojen tarkasteluista. Opinnäytetyöt kohdistettiin valvonta-alueen suurtalouskeittiölle, ravintoloille, kahviloille, grilli- ja pikaruokaravintoloille, pitserioille ja leipomoille.
Opinnäytetyöt antoivat hyvän mahdollisuuden valvonta-alueen toimipaikkojen kattavaan tiedottamiseen, ohjaukseen ja neuvontaan, jotka liittyivät gluteenittomien tuotteiden valmistukseen muiden tuotteiden ohessa sekä akryyliamidin hallintaan ranskanperunoiden kuumennusprosessissa, edellä mainituille kohderyhmille.
Opinnäytetöiden lopputiedotteet:
Gluteenittomien elintarvikkeiden valmistuksen, tarjoilun ja markkinoinnin turvallisuus
Linkit
Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, ympäristöterveydenhuollon luvat ja ilmoitukset
Aktuellt och annat material för EU:s livsmedelsbistånd
Ympäristöterveydenhuolto, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut
Ympäristöterveydenhuollon maksutaksa
Muita ohjeita ja oppaita
Elintarvikekuljetukset, ohjeet toimijoille
Lihan myynti alkutuotantotilalta – ohje toimijoille omavalvontasuunnitelman tekemiseen, opinnäytetyö.
Yleiset ohjeet elintarvikehuoneistojen elintarvikejätteiden käsittelystä löytyy sivulta jätehuollon valvonta.
__________________________________________________