Koronarokottamiseen ei muutoksia Essoten alueella – Taudin esiintyvyys pysynyt korkealla

Henkilö pesee käsiään vesihanan alla. Kuvassa lukee teksti: Covid-19.

Terveydenhuollon näytteenotossa varmistettujen koronavirustartuntojen tapausmäärät ovat pysyneet lokakuun alun jälkeen selkeästi yli 400 tartunnassa viikoittain. Yhtä korkealla tartuntamäärät olivat viimeksi heinä–elokuussa. Tartuntamäärät ovat vertailukelpoisia maaliskuun lopun jälkeiseltä ajalta, jolloin testaussuositusta kavennettiin Essoten alueella koskemaan enimmäkseen sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviä.

– Luvut pysyvät sitkeästi korkealla testimääriin nähden, ja se kertoo siitä, että tautia on runsaasti liikkeellä. Tämä syksyn kohonnut taso johtuu viileistä keleistä, jolloin virus leviää herkästi, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Essoten yksiköissä on tällä hetkellä hoidossa 27 koronaan sairastunutta, joista yksi on tehohoidossa.

– Näistä reilut puolet ovat hoidossa nimenomaan koronan vuoksi, mutta kaikki vaativat erityistoimia taudin leviämisen estämiseksi, Gärdström kertoo.

Itä-Suomen alueella sairaanhoitopiirit ovat keskustelleet koronarokottamisen mahdollisesta laajentamisesta. Näkemys oli yksimielinen siitä, että rokotusten tulee perustua THL:n antamiin lääketieteellisiin perusteisiin.

– Tämä ei siis aiheuta mitään muutoksia toimintaamme Essoten ja Pieksämäen alueella. Annosmäärästä riippumatonta syksyn tehosteannosta sekä neljättä ja osalle viidettä rokoteannosta jaetaan THL:n suositusten mukaan, Gärdström sanoo.

Rokotussuojasta huolehtiminen pienentää vakavan koronavirustaudin todennäköisyyttä.

Essote suosittelee syystalven 2022 tehosteannosta, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta:

  • 65 vuotta täyttäneille
  • riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille
  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Näille ryhmille suositellaan tehosteannosta riippumatta siitä, montako tehosteannosta henkilö on saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan.

Kolmannet ja neljännet annokset

THL suosittaa vähintään kolmea rokoteannosta kaikille täysi-ikäisille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille. Neljättä rokoteannosta suositellaan perusterveille 60–64-vuotialle.