Mirva Helske on Mikkelin musiikkijuhlien uusi festivaalijohtaja

Mirva Helske.

Mikkelin musiikkijuhlien uudeksi festivaalijohtajaksi 1.1.2024 alkaen on nimetty taiteiden maisteri Mirva Helske.

Helskeellä on vahva kokemus musiikkitapahtumien järjestämisestä eri rooleissa. Hän on toiminut aikaisemmin Mäntän musiikkijuhlien tuottajana, Mikkelin musiikkiopiston tapahtumakoordinaattorina sekä maaliskuussa 2023 ensi-iltaan tulleen Etelä-Savon musiikkiteatteri- ja oopperayhdistyksen Oskar Merikannon Elinan surma -oopperan päätuottajana. Helske on myös säestäjä ja pianopedagogi Mikkelin musiikkiopistossa ja konsertoi itse pianistina erityisesti laulumusiikin parissa. Helske on toiminut Mikkelin musiikkijuhlien kannatusyhdistyksen hallituksessa vuodesta 2020 lähtien. Helskeellä on Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta maisterin tutkinto kolmelta alalta: laulusäestys, solistinen piano sekä instrumenttipedagogiikka.

− Mirva Helske on kulttuurin moniosaaja. Hänellä on vahvat näytöt erilaisten musiikkitapahtumien järjestämisestä monissa rooleissa. Mirvan erittäin vahva paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten kulttuurialan toimijoiden sidosryhmäsuhdeverkosto sekä luottamusta rakentava tekemisen ote saadaan nyt täysimääräisesti Mikkelin musiikkijuhlien tulevaisuuden tueksi, Mikkelin Musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtaja Markus Tykkyläinen kuvailee.

− Hämmästyin ensin hallituksen puheenjohtajan lähestyessä minua ehdotuksella festivaalijohtajan tehtävästä, olenhan pohjakoulutukseltani pianisti. Hetken pohdittuani näin kuitenkin myös ne mahdollisuudet, joita minulla paikallisena musiikin yleispuuhanaisena on. Olen 2017 Mikkeliin muutettuani sotkeutunut täällä monenlaisiin musiikkihankkeisiin ja tutustunut kaupungin kulttuurikuvioihin sekä musiikkiopiston että omien konserttieni kautta. Mikkelin musiikkijuhlien toimintaa olen seurannut hallituksesta käsin vuodesta 2020 alkaen. Pienelle paikkakunnalle jokaisen kulttuurin tekijän työ on todella tärkeää. Suuri, kansainvälinen festivaali tuo kaupungin musiikki- ja matkailuelämään oman merkittävän piristyksensä kesäisin. Sen menestystä on vaalittava kaikin keinoin! Mikkelin musiikkijuhlien luotsaaminen eteenpäin yhdessä taiteellisen johtajamme, Erkki Lasonpalon, kanssa on vastuullinen tehtävä, johon suhtaudun suurella kunnioituksella, Mirva Helske toteaa.

Helske seuraa tehtävässään Mikko Leppästä, jonka määräaikainen festivaalijohtajan tehtävä päättyi vuoden 2023 lopussa.

− Mikko Leppänen kuroi maaliskuusta lähtien kokoon erittäin keskeneräisistä aineksista hyvin onnistuneen kesän 2023 festivaalin. Kiitämme Mikkoa panoksesta musiikkijuhlien tradition eteenpäin viemisessä, Markus Tykkyläinen kiittää.

Kesällä 2022 Mikkelin musiikkijuhlat aloitti yhteistyön lontoolaisen Philharmonia Orchestran ja kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin kanssa. Yhteistyö Philharmonian kanssa jatkuu vuoden 2026 festivaaliviikkoon saakka ja muodostaa musiikkijuhlien festivaaliviikon rungon lähivuosille. Kesän 2024 ohjelmisto on kokonaisuudessaan julkaistu joulukuussa 2023, ja kaikki kesän 2024 konserttien liput ovat nyt myynnissä. Ohjelmisto tulee täydentymään pienempien konserttisalien ulkopuolella toteutettavien konserttien myötä.

Mikkelin kaupunki on yksi Mikkelin musiikkijuhlien päätukijoista.

Kuva: Mirva Helske (kuvaaja: Ville Hautakangas).