Urheilupuiston koulun väistötilojen irtaimistolle uutta käyttöä Ukrainassa

Ihmisiä nostamassa tavaroita rekkaan.

Mikkelin Urheilupuiston koulu siirtyi maaliskuussa uusiin tiloihin Saimaanportin yhtenäiskouluun. Nyt Urheilupuiston koulun väistötilojen käyttökelpoisesta irtaimistosta päätyy Ukrainaan asti 400 pulpettia sekä toimistokalusteita kirkon yhteistyökumppanin kautta. Tällä tavoin irtaimiston käyttöikä pitenee.

Urheilupuiston koulun väistötiloista oli jäämässä yli käyttökelpoista irtaimistoa. Asia havaittiin Mikkelin kehitysyhtiö Mikseillä käynnissä olevassa EU-rahoitteisessa Kiertotalousloikka rakennusmateriaalien uudelleenkäytön edistämiseksi -hankkeessa.

Hankkeen projektipäällikkö Jenina Luotolampi Mikkelin kehitysyhtiö Mikseiltä, koulun rehtori Susanna Savander sekä Uutta elämää groupin edustaja kartoittivat yhdessä väistötilojen irtaimistoa ja selvittivät, mitkä kalusteista ovat turvallisia ja riittävän hyväkuntoisia uuden koulun tarpeisiin. Ylijäävälle irtaimistolle pohdittiin yhdessä uusia käyttömahdollisuuksia.

Yli neljälle sadalle pulpetille ajateltiin löytyvän parempaa käyttöä hyväntekeväisyysjärjestön kautta Uutta elämää -kierrätysmyymälän sijaan. Timo Rosqvist Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulista vastasi yhteydenottopyyntöön ja kertoi, että irtaimistolle löytyisi käyttöä kirkon yhteistyökumppaneilta Ukrainan Mykolajivin kaupungista.

Muu hyväkuntoinen irtain haluttiin hyödyntää paikallisesti ja laitettiin myyntiin Uutta elämää -myymälään. Huonokuntoinen irtain toimitettiin Metsä-Sairilan kierrätys- ja lajittelukeskukseen materiaalina hyödynnettäväksi.

Kun oppilaat ja henkilöstö olivat siirtyneet uusiin Saimaanportin yhtenäiskoulun tiloihin, päästiin tyhjentämään tiloja. Mukana yhteistyössä olivat Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta, Monikulttuurikeskus Mimosan työntekijät ja vapaaehtoiset. Varsinaisesta rekan lastaamisesta vastasi Esedun logistiikka-alan opettaja oppilaineen. Ahola Transport vastasi Ukrainaan lähtevästä kuljetuksesta.

– Olen todella kiitollinen siitä, että saimme irtaimiston käyttöikää pidennettyä, vaikka emme tämän purkukohteen osalta päässeet kehittämään uutta liiketoimintaa, kertoo projektipäällikkö Jenina Luotolampi Mikkelin kehitysyhtiö Mikseiltä.

Jotta rakennusosien ja irtaimiston uudelleenkäyttö saadaan arkipäiväseksi toimintamalliksi, tarvitaan yleensä useamman toimijan välistä yhteistyötä ja laajemmin tietoa uudelleenkäytön mahdollisuuksista.

– Järjestämme 12.4.2024 Mikkelissä kaikille avoimen Rakentamisen kiertotalouspäivän, jossa saa tietoa siitä, missä rakentamisen kiertotaloudessa mennään tällä hetkellä eri puolilla Suomea, Luotolampi lisää.

– Tämä oli hienoa, toivomme yhteistyötä jatkossakin tämän tyyppisissä projekteissa, kiittelee Pauliina Kuukka Uutta elämää groupilta.

– Mikäli hyväntekeväisyysyhteistyö kiinnostaa, avustuskuormia on lähdössä myös jatkossa Ukrainaan apua tarvitseville. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta tiedottaa niistä omilla verkkosivuillaan ja suuremmista toimituksista voi olla suoraan minuun yhteydessä, kertoo Timo Rosqvist Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulista.

Kuva: Tavaraa lastattiin rekkaa parakkikoulun tiloista (kuvaaja: Mikko Mäkeläinen).