In memoriam: Kaupunginpuutarhurina vuosina 1969–88 toimineen Pertti Helmisen muistoa kunnioittaen

Kukkia.

Mikkelin kaupunki kunnioittaa entisen pitkäaikaisen kaupunginpuutarhurinsa Pertti Helmisen muistoa. Vuonna 1938 syntynyt Helminen kuoli Tampereella jouluaattona 2023. Helminen oli Mikkelin kaupunginpuutarhurina vuosina 1969–88. Lisäksi hän oli Viherympäristöliiton ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja ja ensimmäinen toimitusjohtaja.

Seppo Närhi, Rauno Hänninen ja Viljo Muuronen ovat laatineet Helmisestä muistokirjoituksen Viherympäristö-lehdessä, numerossa 1/2024. Muistokirjoitus muistuttaa, että Pertti Helminen ”toi uutta puhtia ja ajatuksia kaupungin viheralueiden kehitykseen”.

Helminen loi Mikkelille puistotoiminnan perustaa. Aiemmin kaupungissa oli vallinnut yleinen mielipide, jonka mukaan puistoja ei tarvita, koska ”luonto on niin lähellä kaupungin ympärillä”. Työllään Helminen muutti Mikkelin päättäjien mielipiteet vähitellen myönteisiksi viheralueita kohtaan. Kunnianhimoisena työssään Helminen korosti 1980-luvun lopussa, että ”Suomessa pitäisi päästä eroon englantilaisesta puutarhasuunnittelusta mukaillusta mallista ja luoda oma suunnittelumalli”.

Mikkelissä Helminen oli myös Mikkelin Kunnallisvirkamiesyhdistyksen puheenjohtaja. Hän sai Puutarhaliiton kultaisen ansiomerkin vuonna 1988 ja Vuoden hortonomi -tunnustuksen 1993. Pertti Helmisen muisto jää elämään hänen Mikkelissä löytämänsä sulkaharmaaleppä Johannan muodossa, jonka hän nimesi tyttärensä mukaan: alnus incana f. laciniata Johanna. Niitä on istutettu muun muassa Pankalammen rannalle.