Asuminen ja ympäristö

Elintarvikevalvonta

Elintarvikevalvonnan tehtävänä on valvoa ja edistää kaikkien elintarvikkeiden turvallisuutta ja ehkäistä elintarvikkeista johtuvia terveyshaittoja. Elintarvikevalvonta kohdistuu riskiperusteisesti kaikkiin elintarvikealan toimijoihin, koko toiminnan elinkaaren ajan; perustamisesta toiminnan lopettamiseen. Suunnitelmallista valvontaa tehdään vuosittain päivitettävän elintarvikevalvontasuunnitelman mukaisesti. Valvonta on lakisääteistä sekä maksullista.

Toimintaohjeet

Ota yhteyttä terveystarkastajaan, kun esimerkiksi:

* perustat elintarvikehuoneiston tai muutat oleellisesti sen nykyistä toimintaa

* lopetat elintarvikehuoneiston tai vaihdat sen toimijaa

* perustat laitoksen tai vaihdat sen toimijaa

* myyt tai tarjoilet elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta

* suunnittelet ensisaapumistoimintaa

* suunnittelet ruoka-aputoiminnan aloittamista

* haluat huomauttaa elintarvikkeen laadusta tai elintarvikehuoneiston toiminnasta

* epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen


Oiva

Oiva on Ruokaviraston koordinoima elintarvikevalvontatietojen julkistamisjärjestelmä, jonka avulla tehdään suunnitelmallista elintarvikevalvontaa. Oiva perustuu elintarvikelainsäädännön nykyisiin säännöksiin eikä yritysten toimintaan tai toimijoiden vastuuseen tule Oivan myötä lisävaatimuksia. Oivaraportit löytyvät Ruokaviraston Oiva-sivustolta.


Linkit

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, ympäristöterveydenhuollon luvat ja ilmoitukset

Ympäristöterveydenhuolto, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut

Ympäristöterveydenhuollon maksutaksa


Terveysvalvonnan yhteystiedot

Katso terveysvalvonnan yhteystiedot täältä


Hyödyllisiä linkkejä:

Elintarvikevalvonta:
Valvonta – Ruokavirasto

Elintarvikevalvontatietojen julkaisujärjestelmä Oiva:
Oivahymy.fi- Ruokavirasto


Hyödyllisiä ohjeita:

Oiva-arviointiohjeet rekisteröidylle elintarviketoiminnalle:
Rekisteröity elintarviketoiminta – Ruokavirasto

Oiva-arviointiohjeet hyväksytylle elintarviketoiminnalle:
Hyväksytyt elintarvikehuoneistot – Ruokavirasto


Tiedotteita

Gluteenittomien elintarvikkeiden valmistuksen, tarjoilun ja markkinoinnin turvallisuus Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden valvonta-alueella (julkaistu 21.4.2023),
opinnäytetyön lopputiedote.

Akryyliamidi nautintavalmiissa ranskanperunoissa Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden valvonta-alueella (julkaistu 13.4.2023),
opinnäytetyön lopputiedote.

Tiedote mediumpaistetun jauhelihapihvin tarjoilusta (julkaistu 21.5.2024),
Tiedote mediumpaistetun jauhelihapihvin tarjoilusta.

Tiedote savuaromin käytöstä (julkaistu 3.3.2025),
Tiedote savuaromin käytöstä.