Elintarvikevalvonta

Elintarvikevalvonnan tehtävänä on valvoa ja edistää kaikkien elintarvikkeiden turvallisuutta ja ehkäistä elintarvikkeista johtuvia terveyshaittoja. Elintarvikevalvonta kohdistuu riskiperusteisesti kaikkiin elintarvikealan toimijoihin, koko toiminnan elinkaaren ajan; perustamisesta toiminnan lopettamiseen. Suunnitelmallista valvontaa tehdään vuosittain päivitettävän elintarvikevalvontasuunnitelman mukaisesti. Valvonta on lakisääteistä sekä maksullista.
Toimintaohjeet
Ota yhteyttä terveystarkastajaan, kun esimerkiksi:
* perustat elintarvikehuoneiston tai muutat oleellisesti sen nykyistä toimintaa
* lopetat elintarvikehuoneiston tai vaihdat sen toimijaa
* perustat laitoksen tai vaihdat sen toimijaa
* myyt tai tarjoilet elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta
* suunnittelet ensisaapumistoimintaa
* suunnittelet ruoka-aputoiminnan aloittamista
* haluat huomauttaa elintarvikkeen laadusta tai elintarvikehuoneiston toiminnasta
* epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen
Oiva
Oiva on Ruokaviraston koordinoima elintarvikevalvontatietojen julkistamisjärjestelmä, jonka avulla tehdään suunnitelmallista elintarvikevalvontaa. Oiva perustuu elintarvikelainsäädännön nykyisiin säännöksiin eikä yritysten toimintaan tai toimijoiden vastuuseen tule Oivan myötä lisävaatimuksia. Oivaraportit löytyvät Ruokaviraston Oiva-sivustolta.
Linkit
Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, ympäristöterveydenhuollon luvat ja ilmoitukset
Ympäristöterveydenhuolto, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut
Ympäristöterveydenhuollon maksutaksa
Terveysvalvonnan yhteystiedot
Katso terveysvalvonnan yhteystiedot täältä
Hyödyllisiä linkkejä:
Elintarvikevalvonta:
Valvonta – Ruokavirasto
Elintarvikevalvontatietojen julkaisujärjestelmä Oiva:
Oivahymy.fi- Ruokavirasto
Hyödyllisiä ohjeita:
Oiva-arviointiohjeet rekisteröidylle elintarviketoiminnalle:
Rekisteröity elintarviketoiminta – Ruokavirasto
Oiva-arviointiohjeet hyväksytylle elintarviketoiminnalle:
Hyväksytyt elintarvikehuoneistot – Ruokavirasto
Tiedotteita
Gluteenittomien elintarvikkeiden valmistuksen, tarjoilun ja markkinoinnin turvallisuus Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden valvonta-alueella (julkaistu 21.4.2023),
opinnäytetyön lopputiedote.
Akryyliamidi nautintavalmiissa ranskanperunoissa Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden valvonta-alueella (julkaistu 13.4.2023),
opinnäytetyön lopputiedote.
Tiedote mediumpaistetun jauhelihapihvin tarjoilusta (julkaistu 21.5.2024),
Tiedote mediumpaistetun jauhelihapihvin tarjoilusta.
Tiedote savuaromin käytöstä (julkaistu 3.3.2025),
Tiedote savuaromin käytöstä.