Tjänster

Motion och idrott

En central uppgift för idrotts- och ungdomstjänsten är att främja motion och annan fysisk aktivitet som gynnar hälsan. Staden främjar motion bland S:t Michelsborna genom att så jämlikt som möjligt ordna motionstjänster och motion som gynnar hälsan och välbefinnandet, understöda medborgaraktivitet och tillhandahålla idrottsanläggningar för alla kommuninvånare.

Idrottstjänsten upprätthåller omkring 200 idrottsanläggningar i S:t Michel. Detta ger utmärkta möjligheter för motion året om. Utöver de enskilda idrottsanläggningarna finns det nästan 300 kilometer motionsslingor och skidspår, varav omkring 80 kilometer har belysning. I trakterna runt S:t Michel finns också många fina vandringsleder med vindskydd och olika sevärdheter. 

S:t Michel ligger i Insjöfinland, och det finns 951 sjöar i området! Staden upprätthåller 29 badstränder som är öppna för alla. Om vintrarna kan man vinterbada eller besöka någon av stadens två simhallar, Naisvuoren uimahalli och Viihdeuimala Rantakeidas.

Utöver de rinkar som finns och konstisbanan i Hänninhauta, fryses en del av stadens sandplaner och gräsplan/konstgräsplan vintertid till skridskobanor. Stadsborna får fritt använda banorna under de tider när de inte är bokade för t.ex. lokala idrottssällskap.  Också frisbeegolfbanorna, skateparken och basketplanerna och planerna för beachvolley, innebandy och tennis får användas fritt, men de kan även bokas på förhand. Utöver simhallarna finns möjligheter till inomhusidrott i två ishallar, en uppblåsbar hall främst avsedd för fotboll, gym och många skolidrottssalar och en inomhusskatepark.

I simhallarna ordnas vattengymnastik och simskolor. Dessutom hålls året om flera grupper för anpassad motion. Under somrarna finns särskilt för barn såväl inomhus- som utomhussimskolor och Liikettä lapsille-idrottsgrupper. Idrotts- och ungdomstjänsten ordnar dessutom under hela året en mängd olika idrottsevenemang i samarbete med andra aktörer.

Mer information om idrotts- och ungdomstjänstens verksamhet och tjänster finns på finska på www.mikkeli.fi/liikunta.