Tietoa Mikkelistä

Saimaanportin yhtenäiskoulu


Havainnekuva koulusta, Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

Saimaanportin yhtenäiskoulu

Saimaanportin yhtenäiskoulun toteutussuunnittelu käynnistyi välittömästi Mikkelin kaupungin ja NCC Suomi Oy:n allekirjoitettua KVR-urakkasopimuksen tammikuun 2022 alkupuolella. Suunnittelun lähtökohtana on turvallinen, terveellinen ja luonteviin toiminnallisiin osiin jaettava oppimisen rakennus, joissa on mahdollista toimia monin eri tavoin niin koulu- sekä ilta- ja viikonloppukäytössäkin.

NCC julkaisee työmaan edistymisestä viikkotiedotteita. Ne on luettavissa tästä linkistä.

Saimaanportin yhtenäiskoulun työmaakamera

 

Avaa työmaakameran videoikkuna suurempana (linkki avautuu uuteen välilehteen)  
Tarkastele työmaakameran tallentamia still-kuvia (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Eteläinen aluekoulu toimi hankkeen työnimenä, kunnes nimikilpailun pohjalta kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 31.3.2022 uuden koulun nimiksi Saimaanportin yhtenäiskoulu.

Rakennus sekä välituntipiha-alueet ja pelikentät on sijoitettu rakennuspaikan toiminnalliset yhteydet ja ympäristö huomioiden. Jalankulku- ja polkupyöräliikenne sekä auto- ja huoltoliikenne on eroteltu selkeästi toisistaan käyttäjien turvallisuus huomioiden. Lisäksi suunnittelussa on pyritty hyödyntämään rakennuspaikan tarjoamia mahdollisuuksia eli luontoa ja kaunista järvimaisemaa, jotka tulevat näkymään talon läpi ulottuvasta pääaulasta ja muista tiloista.

Rakennuslupahakemus jätettiin maaliskuun puolivälissä. Rakennuksen bruttoala on 12 100 m2. Tilat ovat muuntojoustavia. Rakennus on pääasiassa kaksikerroksinen ja rakenteissa yhdistyy puu ja betoni.

Yhtenäiskouluun tulee tilat n. 850 oppilaalle ja 120:lle henkilökunnan työntekijälle. Koulun oppilaat ovat 1 – 9 luokkien ala- ja yläkoululaisia. Lisäksi rakennukseen tulevat tilat nuorisotoimelle ja oppilashuollolle. Uudet tilat mahdollistavat monimuotoisen ilta- ja viikonloppukäytön niin liikunta- kuin kädentaitotilojen sekä luokkatilojen osalta. Aula- ja näyttämötilat yhdistettynä musiikintiloihin mahdollistavat myös erilaiset esiintymis- ja kokoustapahtumien järjestämisen.  

NCC toimii Saimaanportin yhtenäiskoulun kokonaisvastuu- eli KVR-urakoitsijana ja urakkaan kuuluu myös suunnittelu. Suunnitteluvaihe ja lupakäsittely etenivät ripeässä aikataulussa ja hyvässä yhteistyössä urakoitsijan, suunnittelijoiden ja tulevien koulun käyttäjien kanssa. Tiivis yhteistyö jatkuu yksityiskohtaisemman suunnittelun parissa lähes koko rakentamisen ajan.

Maisemaluvan piiriin kuuluvat pohjatyöt aloitettiin huhtikuussa. Rakennusluvan saatua lainvoiman varsinaiset rakennustyöt on aloitettu toukokuun puolivälin jälkeen.  
Urakkasopimuksen mukaan rakennus valmistuu tammikuun alkupuolella 2024.

Irtokalustus ja varustelu vievät aikaa pari kuukautta, jona aikana uudisrakennus myös tuulettuu. Varsinaisen koulutoiminnan aloittamisajankohdasta päätetään myöhemmin.


Saimaanportin kouluun liittyvät uutiset