Tietoa Mikkelistä

Talonrakennuspalveluiden hankkeet

Tällä sivulla kerrotaan Mikkelin kaupungin talonrakennuspalveluiden suurien hankkeiden etenemisestä.

KÄYNNISSÄ OLEVAT HANKKEET

Saimaanportin yhteinäiskoulu

Saimaanportin yhtenäiskoulu rakennetaan nykyisen Urpolan koulun tontille. Hankkeelle on omat nettisivut, jossa näkyy myös työmaan reaaliaikainen nettikamera: Saimaanportin yhtenäiskoulu

Mikkelin vanha osuusmeijeri

Ilmakuva Mikkelin Osuusmeijerin alueesta. Kuva Ramboll Suomi Oy

Mikkelin entisen meijerikiinteistön, Porrassalmenkatu 46-48, rakennuksien purkaminen on aloitettu lokakuun 2022 alussa. Meijerin ensimmäiset osiota on otettu käyttöön 1952 ja alue on muokkautunut vuosikymmenien aikana kulloisenkin tarpeen ja käytön mukaan aina 1990-luvun alkupuolelle saakka, jolloin varsinainen meijeritoiminta päättyi. Tämän jälkeen rakennuksissa on ollut useita muita käyttäjiä, mutta enimmäkseen varastokäytössä. Viimeisimmät vuokralaiset poistuvat toukokuun 2022 loppuun mennessä. Kiinteistön koilliskulmauksessa sijaitseva Maidontuottajain Valmakauppaa ja asuinrakennusta ei pureta. Purku-urakkaan kuuluu kokonaisvaltaisesti piha-alueella kaikkien rakennelmien, varusteiden, teknisten järjestelmien ja pinnoitteiden purkutyöt. Purkutyön osalta viimeistelyt on tarkoituksena saada valmiiksi elokuun 2023 loppuun mennessä.

Naisvuoren näkötorni ja kahvila

Naisvuoren kahvila ja näkötorni on saanut rakennustelineet ympärilleen kevättalvella 2022.

Naisvuoren näkötornin kunnostus suoritetaan vuosien 2022-2023 aikana. Vuonna 1912 rakennettu näkötorni on päässyt ajan saatossa rapistumaan ja julkisivu kaipaa korjauksia rakenteiden säilymisen turvaamiseksi.

Hankkeen suunnittelu on aloitettiin heinäkuussa 2021 ja urakoiden kilpailutus suoritettiin alkuvuodesta 2022. Kilpailutuksen voitti Kuopiolainen Pinnoitus-Pekka Oy. Työt on aloitettu kohteessa telineiden kasaamisella huhtikuussa 2022.

Naisvuoren näkötorniin tehdään mm. ruiskubetonilla pinnoitettujen pilareiden korjaus niin, että vanhat 80-luvulla lisätyt betonit poistetaan ja päästään korjaamaan alkuperäisten betonirakenteiden ja raudoituksen vauriot. Tämän jälkeen pilarirakenteisiin lisätään uusi suojaava kerros. Myös julkisivut korjataan, kun rakenteet on saatu ensin kuntoon.

Kohteessa ei ole tarkoitus toteuttaa arkkitehtonisia muutoksia, eli rakennuksen ulkoasu tulee säilymään hyvin lähelle nykyistä.

Naisvuoren näkötorni ja puisto ovat merkitty maakuntakaavassa maakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi. Suoritettavissa korjaustoimenpiteissä huomioidaan kulttuuri- ja rakennushistorialliset arvot.

Hankkeelle oli varattu vuoden 2022 talousarviossa 1,55 M€ remontin toteutukseen. Hanke valmistuu vuoden 2023 keväällä, jolloin tehdään pihatyöt ja ulkovalaistus.

Naisvuoren näkötorni ennen julkisivun remontointia.

PÄÄTTYNEET HANKKEET

Ristiinan koulukeskus, kirjasto

Ristiinan kirjastolle remontoitiin tilat Ristiinan koulukeskukselta. Hanke toteutettiin jaettuna urakkana, jossa pää- ja rakennusurakoitsijana toimi Rakennusliike HL Oy, LVI-urakoitsijana Teknocon Oy ja sähköurakoitsijana Mikkelin Sähköasennus Oy.

Remontti alkoi maaliskuussa ja valmistui elokuussa 2022. Avajaisia päästiin viettämään syyskuussa ja samassa yhteydessä paljastettiin taiteilija Vilma Leinosen teos Kohtaaja. Taideteos on koulukeskuksen seinällä kirjaston sisäänkäynnin lähellä.

Ristiinan koulukeskus, nuorisotilat

Ristiinan koulukeskukselle valmistui tilat nuorisotalolle lokakuussa 2021 ja piha-alue kesällä 2022. Piha-alueella on nyt aidattu alue, jossa on mahdollista pelata mm.  koripalloa. Nuorisotilojen käytävää piristää taiteilija Vilma Leinosen seinämaalaus, johon nuoret saivat osallistua antamalla ideoita maalauksen sisällöstä.

Nuorisotilojen remontti toteutettiin jaettuna urakkana, jossa pää- ja rakennusurakoitsijana toimi Rakennustoimisto Aripe Oy, LVI-urakoitsijana STT Mikkeli Oy ja sähköurakoitsijana Mikkelin Sähköasennus Oy.

Tuppuralan koulun uusi liikuntasalisiipi

Tuppuralan koulun liikuntasali tuhoutui tulipalossa juhannuksen aatonaattona 2019. Uusi liikuntasali valmistui aikataulussa helmikuussa 2021. Uudisosa on kooltaan noin 660 m², josta liikuntasali on noin 270 m². Uuden liikuntasalin rakentamisessa pää- ja rakennusurakoitsijana toimi Rakennusliike Matti Nykänen Oy, LVI-urakoitsijana JP Yhtiöt Oy ja sähköurakoitsijana Mikkelin Sähköasennus Oy.

 

Rantakylän päiväkoti

Havainnekuva, Arkkitehtitoimisto Heikki Kirjalainen Oy

Rantakylän yhtenäiskoulun läheisyyteen Vanhamäentien varteen nousi uusi 153 lapsen päiväkoti, jonka yhteydessä on avoin päiväkoti 60 hengelle. Päiväkoti toimii laajennetulla aukioloajalla eli palvelee iltaisin jopa klo 22 saakka. Lisäksi tähän päiväkotiin on keskitetty kesäaikainen hoito, joten rakennus on varustettu jäähdytyksellä. Uusi päiväkoti on kooltaan noin 2 000 brm² ja sinne on rakennettu laajat väestönsuojatilat, jotka täyttävät myös koulurakennuksen väestönsuojavaateen.

Päiväkoti toteutettiin jaettuna urakkana, jossa pää- ja rakennusurakoitsijana toimi Maarakennus Suutarinen Oy, LVI-urakoitsijana Kaakkois-Suomen LVI-talo Oy ja sähköurakoitsijana Saimaan Sähkötyö Oy.

Rakentaminen aloitettiin keväällä 2020 ja rakennus valmistui heinäkuussa 2021.

Kalevankankaan kuplahalli

Ylipainehalli

Kalevankankaan jalkapallohalli rakennetiin ns. ylipainehallina vanhan kuplahallin paikalle. Uuden jalkapallohallin KVR-​urakoitsijana toimi Saltex Oy. Työt aloitettiin kohteessa syksyllä 2020 vanhan kuplahallin purkutöillä. Uusi halli valmistui kesällä 2021. Jalkapallohallin tekonurmelle on saatu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää valtionavustusta 195 000 euroa.

Rantakylän kentän huoltorakennus

Rantakylän kentän huoltorakennus paloi kesäkuun alussa 2020. Uusi huoltorakennus on vanhan paikalle ja sen rakentaminen on aloitettu maaliskuun alussa 2021. Rakennuksen valmistui vuoden 2021 loppussa. Pää- ja rakennusurakoitsijana toimi OW-Yhtiöt Oy, LVI-urakoitsijana Suomen Talotekniikka Mikkeli Oy ja sähköurakoitsijana Saimaan Sähkötyö Oy.  

Kaupunkikuvan muutos

Mikkelin katukuvasta poistui yksi korkea monumentti, kun ns. ESE:n korttelissa Vuorikadulla oleva teräspiippu kaadettiin torstaina 16.9.2021. Nyt purettu 50 metriä korkea teräksinen piippu oli rakennettu vuonna 1986 lämpökeskusta varten. Tuolloin uusi teräksinen piippu korvasi entisen tiilipiipun.

Uusi teräspiippu ei ehtinyt olla koekäytön lisäksi todellisessa käytössä koskaan. Nyt purkaminen tuli kuitenkin ajankohtaiseksi, kun ESE oli jo siirtänyt omat toimintansa pois alueelta ja piippu piti poistaa ennen tulevaa kerrostalorakentamista. Myöhemmässä vaiheessa piipun turvallinen poistaminen olisi ollut huomattavasti hankalampaa.

Piipun poistamisen suoritti Purkupiha Oy.

Työsuorituksena piipun kaataminen oli nopea toimenpide. Piipun huipulla sijaitsi nostokorvakkeet, joihin 350 tonnin autonosturi kiinni ketjunsa. Tämän jälkeen piipun juureen tehtiin polttoleikkaamalla kaatolovi ja piippu laskettiin hallitusti alas, kuin ”puun kaataminen hidastettuna”.

Vaikka varsinainen työsuoritus oli nopea, oli hankkeen valmistelua tehty jo pitkään. Operaatiossa tuli huomioida mm. painavan autonosturin sijoittelu tarkkaan, jotta maaperällä on riittävä kantavuus kyseisessä kohdassa. Sijoittelussa tuli huomioida myös maanalaiset rakenteet kuten viemärit, jotka saattaisivat vaurioitua suuresta kuormasta.

_ _ _ _ _

Sivustolla esitetyt tiedot ovat sen hetkisiä arvioita hankkeiden kustannustasosta, aikataulusta ja toteutustavasta. Tietoja pyritään päivittämään sitä mukaa, kun hanke etenee. Esimerkiksi hankkeiden valmistumisajat saattavat muuttua sääolosuhteiden, lupaprosessien tai muiden työmaasta riippumattomien tekijöiden vaikutuksesta.