Tietoa Mikkelistä

Kaupungin konserniyhtiöt

Mikkelin kaupungin merkittävimpiin konserniyhtiöihin kuuluvat Etelä-Savon ammattiopisto Esedu, Etelä-Savon energia oy, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei oy, Metsä-Sairila, Mikkelin ravirata, Naistinki, Mikkelin oppilaitoskiinteistöt sekä asumisen yhtiöt Mikalo, Moas ja Mikkelin asumisoikeus oy.

Alla on lyhyet esittelyt yllä mainituista yhtiöistä, kaupungin koko konsernirakenne on esitetty tässä kaaviossa (pdf-tiedosto).

Monialaista toisen asteen opiskelua Esedussa

Esedu tarjoaa koulutuksen yli 20 ammattiin sekä Mikkelissä että Pieksämäellä. Koulutuksiin on jatkuva haku ympäri vuoden. Esedu on myös tunnettu hanketoiminnastaan, jolla yhtiö edistää koulutustehtäväänsä, mutta myös vahvistaa maakunnan yritysten osaamista, kilpailukykyä ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta.

Ese kehittyy ympäristöystävällisen energian edelläkävijänä

Etelä-Savon energia oy on monipuolinen energiakonserni. Yhtiö on tuottanut valoa, lämpöä ja hyvinvointia Mikkelin seudulle jo yli 120 vuoden ajan. Nykyisin Ese tuottaa palveluita niin sähkönsiirron, lämmityksen kuin ekologisen kaasuautoilunkin liiketoiminta-alueilla.

Metsä-Sairilassa tehdään monipuolista jäte-, lajittelu- ja kierrätyskeskustyötä

”Huomisesta huolehtien”. Näin kuuluu konserniyhtiö Metsä-Sairilan tunnuslause. Monipuolisten palvelujen kokonaisuus vastaa mikkeliläisten jätteestä ja siitä, miten jätteitä voidaan myös hyödyntää. Työtä tehdään huomista varten, kestävillä ratkaisuilla.

Mikkelissä kierrättäminen helpottui entisestään vuonna 2021, kun Metsäsairilan yhteyteen avattiin yhteistyössä Toimintakeskuksen kanssa Kieppi. Kiepin läpiajettavassa vastaanottohallissa on omat pisteet erilaisille jätteille, joihin lastin voi purkaa omatoimisesti. Hallin henkilökunta auttaa tarvittaessa.

Kehitysyhtiö Miksei kuuntelee yrittäjiä ja luo elinvoimaa

Miksei Mikkelin päätyöhön kuuluu mikkeliläisten yritysten tukeminen, yrityksen ikään ja suuruuteen katsomatta. Toiminta rahoitetaan kaupungin kumppanuussopimuksen lisäksi pääasiassa hankerahalla. Miksei Mikkelin toimintaan kuuluu myös Visit Mikkelin matkailupalvelut.

Asukas tekee asunnosta kodin

Mikalo oy rakennuttaa, ylläpitää ja vuokraa asuntoja. Noin kymmenellä prosentilla mikkeliläisistä on koti Mikalon asunnossa. Määrä on suhteellisen merkittävä ja pysytellyt samana viime vuosien ajan. Mikalolla on manageeraussopimus Mikkelin opiskelija-asuntojen eli Moasin ja Mikkelin asumisoikeus oy:n kanssa.

Moasin omistuksessa on 762 opiskelija-asuntoa, joissa on 1133 asuntopaikkaa. Asuntokantaan kuuluu huoneistoja kerros- ja luhtitaloissa. Asuntoja on soluhuoneista ja pienistä yksiöistä suurempiin nuorisoasuntoihin. Jokaisessa kiinteistössä on oma nimetty huoltomies sekä huoltopäivystys.

Asumisoikeusasuminen on vielä suhteellisen vähän tunnettu asumismuoto. Suosio on kuitenkin kasvanut. Asumisoikeusasuminen yhdistää omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet. Asumisoikeus on hyvä vaihtoehto sellaisille, jotka haluavat omaan asuntoon kohtuullisin kustannuksin vuokralla asumisen sijaan.

Asumisoikeudessa asukas maksaa vain 10–15 prosenttia asunnon todellisesta hinnasta, ja oikeus asuntoon on elinikäinen. Jos asukas haluaa luopua asunnostaan, lunastaa yhtiö sen takaisin. Yhtiö huolehtii kiinteistön kunnosta ja huolenpidosta. Lisäksi käyttövastike on usein markkinahintaista vuokratasoa huomattavasti edullisempi.

Raveista Mikkeli tunnetaan

Mikkelin ravirata oy:lle strategisesti merkittävin tapahtuma on vuosittainen St Michel. Ravirata ja sen toiminta tekevät läheistä yhteistyötä Kalevankankaan muiden merkittävien urheilu- ja tapahtumapaikkojen eli jäähallin ja Saimaa-stadiumin kanssa. Kalevankankaan alue on yksi Mikkelin kaupungin kehittämisalustoista.

Naistinki oy erikoistuu toimitiloihin

Kiinteistökehitys Naistinki oy on Mikkelin kaupungin omistama, toimitiloihin erikoistunut yhtiö. Naistinki omistaa, hallinnoi, kehittää ja vuokraa liike- ja teollisuustiloja pääasiassa yksityisten yritysten käyttöön.

Naistingin toimialaan kuuluvat teollisuus-, liike-, varasto- ja toimistotilojen rakennuttaminen, omistus, myynti sekä vuokraus. Yhtiö toteuttaa kaupungin elinkeinopolitiikkaa tehokkaasti Mikkelin kehitysyhtiö Miksei oy:n kanssa. Yhteistyössä ideoidaan ja kehitetään uusia hankkeita, joiden avulla pystytään vastaamaan nykyisten ja uusien yritysten tarpeisiin.

Oppilaitoskiinteistöt omistaa ja ylläpitää koulutuksen kiinteistöjä

Mikkelin oppilaitoskiinteistöt oy:n toimialana on rakennuttaa, omistaa ja ylläpitää koulutukseen sekä opetukseen tarkoitettuja rakennuksia. Yhtiön merkittävin vuokralainen on Esedu.

Tulevaisuuden näkymä on, että opetus tarvitsee yhä vähemmän tiloja, joten entisiä opetustiloja joudutaan jalostamaan muuhun käyttöön ja vuokraamaan muun muassa yritystoiminnalle. Tämä tulee olemaan Mikkelin oppilaitoskiinteistöt oy:n tärkeä tehtävä tulevaisuudessa.