Tietoa Mikkelistä

Mikkelin kaupunki 186 vuotta

Kaupungin synttäriviikko 4.-10.3.2024.

Kaupungin syntymäpäivää vietetään 7.3.2024. Päivitämme tälle sivulle tietoa syntymäpäiväviikon tapahtumasta. Tapahtumat ovat esitelty alla aikajärjestyksessä.

Maalattua Mikkeliä II -näyttely 4.–16.3.
Miten taiteentekijät näkevät kotikaupunkinsa Mikkelin? Monenlaisia näkemyksiä on esillä pääkirjaston Mikkeli-salissa, kun Taideyhdistys Mikkelangelot ripustaa sinne näyttelynsä. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Näyttely on eräällä tavalla toiveuusinta. Yhdistys toteutti vuosi sitten viikon mittaisen Maalattua Mikkeliä -näyttelyn kaupungin syntymäpäivärahoituksella, ja silloin moni kävijä harmitteli, että aika oli turhan lyhyt. Nyt näyttely sai nimensä perään järjestysnumeron kaksi, ja Esen kumppanuussopimuksen myötä aikaa voitiin pidentää niin, että Mikkeli-aiheiset työt ovat nähtävissä kaksi viikkoa.

Mukana on samoja töitä, jotka olivat esillä viime kerralla, mutta uusia on toki vuoden aikana ehtinyt syntyä. Yhdistykseen on myös liittynyt jäseniä, joiden kädenjälki on taas omanlaistaan.

Ihan Mikkelistä -kirjanäyttely 4.–10.3. pääkirjaston 1. kerroksen aulassa
Esillä Mikkeli-aiheisia kirjoja ja mikkeliläisten kirjailijoiden teoksia.

Senioriliikuntavuoro Saimaa Stadiumilla 4.3.
Kaikille eläkeläisille avoin ja maksuton liikuntavuoro maanantaina klo 10.30–12. Synttäriviikon vuorolla jaossa Mikkeli-heijastimia.

Kulttuurin ilopilleri 4.3.
Kaupungin yleiset kulttuuripalvelut tarjoaa musiikkia maanantaipäivään klo 12 Monitoimijakeskus Omatorilla (Porrassalmenkatu 21, 2. krs). Esiintyjänä Arto Kivekäs, vapaa pääsy.

Sydämessä soi – uudenlainen musiikkitapahtuma tiistaina 5.3.
Teatteriravintola Ilossa järjestetään Sydämessä soi – musiikkitapahtuma tiistaina 5.3. klo 18.00. Tapahtumaan on vapaa pääsy Tapahtumassa kuullaan tunnettujen mikkeliläisten rakkaita lauluja paikallisten soittajien soittamana.

Illan vieraat ovat Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen, muotoilija ja yrittäjä Pauliina Rundgren, Mikkelin Teatterin teatterinjohtaja Pekka Laasonen, valokuvaajamestari Pihla Liukkonen, Dom Mikkelin yrittäjä Juha Parkkinen ja koulutus- & valmennuspäällikkö sekä Koko Suomi Leipoo -ohjelman tuomari Juliana Hokkanen.

Tämä on yksi synttäriviikon tapahtumista, joka on saanut tukea synttärikumppanuuksille varatusta määrärahasta.

Mikkelin Tarinakuja – Tarinoita eilisestä huomiseen 6.3.
Stellan tähtitorilla klo 11-17. Kurkista kuvien kautta historiaan: mitä toisit sieltä nykypäivään? Pyöräytä onnenpyörää ja sijoita tulevaisuusajatuksia Mikkelin kartalle. Lapsille ja muille taiteilijoille mahdollisuus piirtäen suunnitella tulevaa. Tapahtuman toteuttaa Yhdessä osallistuen -hanke.

Opastetut kierrokset Saimaanportin yhtenäiskoululla keskiviikkona 6.3.
Kierroksille oli varattu 100 paikkaa. Ne varattiin loppuun alle viidessä minuutissa. Kierroksista voit lukea lisää täältä.

Kiertotalouspäivä: Kierrätysmateriaalit käsitöissä – käsityökahvila ja näyttely 6.3.
Mekstiili- hanke yhteistyössä Uutta Elämää Groupin kanssa (Raviradantie 8–10) järjestää kaikille avoimen käsityökahvilan keskiviikkona 6.3.2024 klo 14.00–17.30.  Osana Mikkelin kiertotalouspäiviä tapahtuma tarjoaa kierrätysvinkkejä käytöstä poistettujen tekstiilimateriaalien hyödyntämiseen. Näytillä on kierrätysmateriaaleista toteutettuja käsitöitä paikallisilta toimijoilta. Näitä taidokkaita käsitöitä lahjoitetaan paljon myös hyväntekeväisyyteen. Tilaisuudessa voi tehdä omia käsitöitä, osallistua ohjattuun pajaan tai yhteisölliseen käsityöhön, joka menee hyvään tarkoitukseen.

Tapahtumaan toivotaan mukaan yrityksiä, jotka haluaisivat edistää tekstiilikiertotaloutta omassa toiminnassaan. Innovoidaan yhdessä resurssiviisasta materiaalin hyödyntämistä. Tilaisuudessa tutustutaan Uutta Elämää Groupin toimintaan avoimien ovien päivän esittelykierroksilla klo 14.00 ja 16.00.

Paikan päällä jaetaan tietoa poistotekstiilikeräyksestä, sekä järjestetään pop-up keräys, johon voi tuoda muovipussiin pakattuna puhtaita ja tarpeettomia tekstiilejä tapahtuman aikana. Uutta Elämää Groupin aluekeräyspiste on myös avoinna ja kierrätyskelpoista pientavaraa voi lahjoittaa myymälän yhteydessä olevaan pisteeseen aina klo 17.30 asti.

Senioriliikuntavuoro Ristiinan yhtenäiskoululla 6.3.
Kaikille eläkeläisille avoin ja maksuton liikuntavuoro keskiviikkona klo 15–16. Ohjelmassa ESLi Tanssin taikaa ja tasapainoa tunteella, ohjaajana Mari Kurtti.

Opastetut kierrokset kaupungintalolla torstaina 7.3.
Mikkelin kaupungintalon (Raatihuoneenkatu 8–10) opastetut kierrokset järjestetään torstaina 7.3. Kierroksia on yhteensä neljä. Suomenkielisillä kierroksilla oppaana toimii Helena Partanen ja englanninkielisellä kierroksella Elsi Heimonen-Kerkelä. Kaupungintalon kierroksille ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Kierroksille ei ole mahdollista osallistua nastakengillä.
– klo 12.00 (suomeksi)
– klo 14.00 (suomeksi ja suomalaisella viittomakielellä tulkattuna)
– klo 15.30 (englanniksi, in English)
– klo 17.00 (suomeksi)

Jalkaväkimuseolla avoimet ovet ja opastettuja kierroksia 7.3.
Jalkaväkimuseolla on avoimet ovet kaupungin syntymäpäivänä 7.3.2024 klo 11–19. Sen lisäksi museon perus- ja erikoisnäyttelyssä järjestetään sotilashistoriaan liittyviä tutustumiskierroksia klo 12, 14 ja 18 alkaen. Kierroksilla tutustutaan sekä rauhan että sodan ajan tapahtumiin ja tarinoihin mikkeliläisistä näkökulmista asiantuntevien oppaiden matkassa. Opastukset kestävät noin 1,5 tuntia ja niille ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Tämä on yksi synttäriviikon tapahtumista, joka on saanut tukea synttärikumppanuuksille varatusta määrärahasta.

Kaikki yrittäjän palvelut nyt saman katon alla kaupungin virastotalossa – MikseiMikkelin tutustumispäivä ja kahvitarjoilu 7.3
Lopultakin koko kehitysyhtiö Miksein väki on saatu saman katon alle virastotaloon! Tervetuloa tutustumaan moninaisiin yritysten ja matkailijoiden palveluihin sekä meneillään oleviin hankkeisiin torstaina 7.3. klo 13-15 välisenä aika osoitteessa Maaherrankatu 9-11, Mikkeli. Kahvitarjoilu. Ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

Senioriliikuntavuorot Haukihallilla ja Anttolan yhtenäiskoululla 7.3.
Kaikille eläkeläisille avoimet ja maksuttomat liikuntavuorot torstaina Haukihallilla klo 13–15 ja Anttolan yhtenäiskoululla klo 15.30–16.30. Synttäriviikon vuoroilla jaossa Mikkeli-heijastimia.

Hiihdetään yhdessä 186 kilometriä 7.3.
Mikkelin Latu ry on mukana synttärihumussa järjestämällä Kaiken kansan iltahiihdon Urheilupuistossa torstaina 7.3.2024 klo 17-20.30. Tapahtumassa tavoitteena on hiihtää yhteensä 186 kilometriä rennolla asenteella. Tapahtumaan osallistuminen on maksutonta. Tapahtuma-alueella on ulkotulia, mehutarjoilu sekä maksullinen puffetti. Tämä on yksi synttäriviikon tapahtumista, joka on saanut tukea synttärikumppanuuksille varatusta määrärahasta.

Gloria – Mikkelin syntymäpäivän konsertti 7.3.
Mikkelin kaupunginorkesteri järjestää syntymäpäiväkonsertin torstaina 7.3.2024 klo 18 alkaen Mikaelissa. Konsertissa kuullaan kuoromusiikkia, kun Luminos Ensemble palaa esiintymään orkesterin kanssa. Konsertin johtaa orkesterin pääkapellimestari Erkki Lasonpalo ja solisteina kuullaan sopraano Mari Karjalaista ja mezzosopraano Maria Mentua, jotka molemmat nähtiin keväällä 2023 Elinan surma -oopperan lavalla.
Mikkelin kaupungin syntymäpäivän kunniaksi konserttiin on mahdollista valita omalle kukkarollesi sopiva lipunhinta:
10 € säästölippu / 25 € peruslippu / 35 € kannatuslippu
Konsertin ohjelma:
Ēriks Ešenvalds: O Salutaris Hostia
Carl Philip Emmanuel Bach: Sinfonia jousille h-molli
Alessandro Marcello: Oboekonsertto d-molli
Antonio Vivaldi: Gloria

Lue lisää konsertista kaupunginorkesterin sivuilta.

Elokuvateatteriliput synttärihintaan 7.3.
Mikkelin elokuvateattereissa synttäripäivänä elokuvaliput tarjoushintaan 10 €/kpl. Synttäripäivän näytökset on tutustuttavissa elokuvateatterin verkkosivuilta lähempänä synttäripäivää.

Opastetut kierrokset jätevedenpuhdistamolla perjantaina 8.3.
Kierrokset järjestetään perjantaina 8.3.2024. Kierroksille oli varattu 100 paikkaa. Ne varattiin loppuun alle viidessä minuutissa. Kierroksista voit lukea lisää täältä.

Ylimääräinen seniorilounas 8.3.
Mikkelin vanhusneuvosto järjestää ylimääräisen senioriluonaan synttäriviikon perjantaina 8.3.2024 klo Ravintola Pormestarissa (Maaherrankatu 9–11) kello 13–14. Tämän seniorilounaan esiintyjän Arto Kivekkään esitys on osa synttäriviikon kumppanuusohjelmakokonaisuutta.

Remppateatterin lyhytelokuva: 2 viikkoa 8.3.
Syntymäpäiväviikolla pääsee nauttimaan myös paikallisin voimin toteutetusta Remppateatteri ry:n lyhytelokuvasta 2 viikkoa. Maksuton elokuvanäytös järjestetään Kinolinna 1:ssä (Vuorikatu 9) perjantaina 8.3.2024 klo 13. Tämä on yksi synttäriviikon tapahtumista, joka on saanut tukea synttärikumppanuuksille varatusta määrärahasta. Katso elokuvan traileri Youtubesta

Lapsille sirkustelua lauantaina 9.3.
Pikku ketun sirkus tarjoaa maksuttoman, matalan kynnyksen sirkusaktiviteettien kokeilumahdollisuuden. Rouhialan koulun liikuntasalissa (Rouhialankatu 39) järjestetään 9.3.2024 klo 10–11.30 sirkusaktiviteetteja 5-8-vuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen. Tämä on yksi synttäriviikon tapahtumista, joka on saanut tukea synttärikumppanuuksille varatusta määrärahasta.

Maksuton sisäänpääsy Suur-Savon museoon 9.3.
Suur-Savon museossa (Otavankatu 11) on tänään viimeistä päivää esillä Tiedon ja taidon temppelit – Oppiaineiden ja Mikkelin koulujen historiaa -näyttely. Museo on lauantaina avoinna klo 10–17.

Ikkunan takaa -elokuvan ensi-ilta 9.3.2024 
Lauantaina 9.3.2024 klo 13 järjestetään animoidun Ikkunan takana -elokuvan ensi-ilta elokuvateatterissa Kinolinna 1:ssä. Ensi-iltaan on vapaa pääsy.

Ikkunan takana on 60 minuutin pituinen tositarinoihin perustuva, animoitu dokumenttielokuva, joka kertoo ukrainalaisista perheistä, jotka asuvat Suomessa. Tarina kertoo viimeisistä päivistä ennen sodan alkamista, sodan ja kärsimyksen päivistä ja matkasta Ukrainasta Suomeen. Katso elokuvan traileri Youtubesta

Elokuvan kesto 60min ja esityksen jälkeen on mahdollisuus keskusteluun ja kysymyksiin vastaamiseen.
Kuvaus, editointi ja grafiikka: Hamid Al-Sammarraee
Käännöstarkistus: Jukka Röyti,
Alkuteksti: Kari Nuolinko
Ääni Aapo Oranen

Kirkolta kirkolle kävelykierrokset lauantaina 9.3. ja sunnuntaina 10.3. – ennakkoilmoittautuminen vaaditaan
Viikonloppuna järjestetään kaksi erilaista kävellen toteutettavaa maksutonta tutustumiskierrosta teemalla Kirkolta kirkolle. Ensimmäinen kierros järjestetään lauantaina 9.3.2024 klo 13.00 ja sen lähtöpaikkana on Pitäjänkirkko ja se päättyy Mikkelin tuomiokirkolle. Toisen 10.3.2024 klo 13.00 alkavan kierroksen lähtöpaikkana on Tarkk´ampujankuja 1 ja sen reitti kulkee vanhan kasarmialueen kautta Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkolle, jonka sisätiloihin pääsee kierroksella myös tutustumaan. Näille kierroksille otetaan yhteensä 40 osallistujaa kierrosta kohden.

Lauantain ja sunnuntain opastettujen kävelykierrosten aikana tutustutaan kirkkoihin, joiden historia liittyy kaupunkiin sen perustamisesta alkaen. Osallistujille luodaan monipuolinen kuva kaupungin kehityksestä, johon seurakunnat myös kiinteästi liittyvät. Tarinoilla ja tapahtumilla elävöitetään ihmisten ja tapojen vaikutusta yhteiskunnalliseen kehitykseen.

Ilmoittaudu kierroksille:
lauantain 9.3. kierros (Pitäjänkirkolta tuomiokirkolle)
sunnuntain 10.3. kierros (Tark´ampujankujalta Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkolle)

Kierroksille otetaan 40 ensin ilmoittautunutta. Kierrokset ovat yksi synttäriviikon tapahtumista, joka on saanut tukea synttärikumppanuuksille varatusta määrärahasta.

***

Syntymäpäiväviikon tapahtumia järjestävät tahot voivat käyttää tapahtumamainoksissaan synttäriviikon logoa

Aiheeseen liittyvät uutiset